15.7 C
Zenica
Srijeda, Juni 19, 2019

Ukupno podjela

Mašinski fakultet u Zenici obilježio 42. godišnjicu rada

Mašinski fakultet u Zenici obilježio 42. godišnjicu rada

Mašinski fakultet u Zenici obilježio je 42 godine rada i postojanja tokom kojih je studiralo oko 7.800 studenata.

Mašinski fakultet je i najstarija visokoškolska ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu te druga najstarija sastavnica Univerziteta.

“Ovdje se cijeni kvalitet, a ne kvantitet. Mi ne dajemo i ne dijelimo diplome. Diplomu ovdje treba zaraditi, ističe dekan Fuad Hadžikadunić.

Trenutno na tom fakultetu, na pet studijskih programa, studira oko 550 studenata.

Od naredne godine uvode se i dva nova studijska programa – Dizajn i tehnologija u drvopreradi te Inženjerska i poslovna informatika.

Zenički studenti tokom studija odlaze na semestar ili dva i na eminentne evropske univerzitete, čime se donosi svježina i novi rezultati u školovanju.

“Mašinski fakultet je respektabilan, ne samo u okviru Univerziteta u Zenici i regiji, nego i u BiH pa i šire. Dovoljno je da pogledamo broj eminentnih profesora i stručnjaka, koji su predavali na tom fakultetu. Sve su to stručnjaci koji su razvijali respektabilne firme”, napomenuo je rektor Univerziteta Zenica Damir Kukić.

Uz podršku Vlade ZDK-a, Švedske vlade i Federalnog fonda za zaštitu okoliša te UNDP-a, na tom zeničkom fakultetu kreću u projekt Energetske efikasnosti, odnosno utopljavanja zgrade.

U saradnji sa njemačkim GIZ-om, dobili su najsavremenije skenere, koje u BiH imaju samo oni, a koji se i naslanjaju na nove studijske programe.

Zenica
clear sky
15.7 ° C
16 °
15.6 °
93 %
1kmh
0 %
sri
26 °
čet
27 °
pet
27 °
sub
29 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno