Meho Kodro glavni kandidat za novog selektora BiH

Objavljeno prije 1 godina

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FSBiH), na kojoj neće biti produžena saradnja sa selektorom Mehmedom Baždarevićem, bit će održana u Sarajevu 19. oktobra sa početkom u 12 sati.

Iako je Baždarević izrazio želju da nastavi sa radom na klupi nacionalnog tima članovi fudbalske vlade BiH neće potpisati novi ugovor sa njim. Razlog, nije ispunio glavni cilj iz ugovora koji mu je istekao u utorak nakon utakmice sa Estonijom u Tallinnu (2:1) – plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Rusiji.

Baždarević će prisustvovati sjednici 19. oktobra, podnijeti izvještaj koji, nema više ni najmanje sumnje, neće dobiti prolaznu ocjenu čelnika N/FS BiH. Kako su neformalno najavile obje strane nakon tzv. radnog ručka stručnog štaba i prvih ljudi Saveza u Tallinnu, očekuje se “džentlmenski rastanak poslije tri godine saradnje sa Baždarevićem”.

Dakle, od 19. oktobra N/FSBiH kreće u potragu za novim selektorom A reprezentacije. Cilj je izabrati ga najkasnije do nove godine kako bi selektor imao vremena da kroz prijateljske utakmice od marta 2018. izvrši sve pripreme i počne stvarati jak, prije svega, disciplinovan kolektiv za nastup u grupi B UEFA Lige nacija od septembra, odnosno za kvalifikacije za EURO 2020 koje počinju na proljeće 2019.

Na prijedlog Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, već 19. oktobra trebala bi biti oformljena Radna grupa koja će vršiti pregovore sa kandidatima za selektora. Sačinjavat će je, najvjerovatnije, članovi Odbora za posredovanje N/FS BiH Ivica Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz, te Zvjezdan Misimović, savjetnik IO za fudbalska pitanja.