Mektić: Uskoro organizovan smještaj migranata u centrima

Objavljeno prije 9 mjeseci

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon današnjeg sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija naglasio je da je Vlada Federacije BiH na korištenje Ministarstvu sigurnosti dala dva objekta na korištenje za smještaj ilegalnih migranata.

Dodao je da očekuje da će u narednih desetak dana u objektima na području opština Hadžići i Velika Kladuša biti ispunjenje sve pretpostavke za organizovan smještaj migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema Mektićevim riječima, do jučerašnjeg dana u BiH je registrovan ulazak 6.982 migranta, od kojih je 6.208 iskazalo namjeru za podnošenje azila, a 611 podnijelo zahtjev za azil. Istakao je da se broj migranata koji su podnijeli zahtjev za azil već sedmicama ne mijenja, što samo potvrđuje da oni ne žele ostati u BiH. Trenutno, prema podacima Ministarstva sigurnosti, u BiH boravi oko 2.000 migranata.

“Obaviješteni smo jučer od Vlade Federacije BiH da su nam dodijeljena dva objekta na korištenje za smještaj nezakonitih migranata. To su kasarna Ušivak u Hadžićima i objekat Agrokomerca na teritoriji opštine Velika Kladuša. Oni će zadovoljiti naše potrebe. Od danas krećemo u stvaranje svih pretpostavki i ispunjavanje tehničkih uslova da oba centra stavimo u funkciju. Neće nam trebati puno vremena da u objekte počnemo uvoditi migrante. Imamo obezbjeđen i određen broj šatora, sanitarnih kontejnera, toaleta i kupatila, imamo i kuhinje i sve ostalo što je potrebno. To će značiti da ćemo urediti naše stanje što se tiče boravka stranaca unutar BiH. Sljedeće što će biti je da ti migranti moraju biti u tim objektima i nećemo im dozvoliti druge oblike boravka. Tu će im biti sve osigurano od ishrane, higijene, medicinske zaštite, sve što im bude potrebno. Nećemo tolerisati nikakav šator ili klupu u parku da tu borave. Vrlo brzo u narednih desetak dana ćemo stvoriti pretpostavke kako bi objekti počeli primati migrante”, naglasio je Mektić.

Ministar sigurnosti je dodao da migracije u najvećoj mjeri, ne samo u BiH, nego i na cijeloj ruti funkcionišu na bazi organizovanog kriminala krijumčarenja i trgovine ljudima.

“Policijske agencije moraju biti prisutne po cijeli dan na toj ruti. Moraju se hapsiti te kriminalne grupe, ovo je postao ozbiljan biznis koji vjerovatno donosi veći profit od krijumčarenja droge. Što je još gore zapazili smo da su se i pojedinci iz migrantskih grupa počeli baviti krijumčarenjem ljudi, čak i pljačkaju pojedine migrante”, kazao je Mektić.