Merkel: Na Balkanu neće biti promjene granica!

Objavljeno prije 9 mjeseci

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da na Balkanu nema promjene granica, da evropska perspektiva BiH postoji, te da se nada da će BiH dobiti status članstva u NATO-u do kraja godine, nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu, javlja BHRT.

Dodala je da evropska perspektiva za sve države zapadnog Balkana postoji ,a BiH teži za statusom kandidata EU.

– Zato će se morati dati odgovori na stotine pitanja. Mi smo vladu ohrabrili da ta pitanja dostave. Treća važna tačka je da se dobije status članstva u NATO-paktu, i da se to okonča uspješno ove godine – rekla je Angela Merkel, na pres konferenciji nakon susreta sa predsjedavaćim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

Merkel je rekla kako reforma izbornog zakonodavstva u BiH nije završena, te izrazila nadanje da će se to riješiti putem Venecijanske komisije. Njemačka kancelarka je u kontekstu reforme krivičnog prava rekla kako postoji praznina,ali i da će Njemačka raditi na tome da se korupcija, organizirani kriminal i terorizam procesuiraju.

– Pravne praznine su neprihvatljive – poručila je Merkel.

Govoreći o ilegalnim mogracijama, te da je BiH prijavila veći boravak mogranata, Merkel je rekla kako se to pitanje može riješiti samo u saradnji s Hrvatskopm i Srbijom, te se zahvalila na humanom tretmanu migranata u BiH.

Dodala je kako joj je Zvizdić rekao da BiH razumije probleme migranata, jer su njeni građani i sami okom rata bili u sličnoj situaciji.

– Njemačka stoji uz vas i želimo vam veliki uspjeh – rekla je Merkel.

Denis Zvizdić je rekao kako je BiH odlučna da ostane na evropskom putu, te da smo sve obaveze u vezi s evropskom i agendom okončali.

– Odgovorili smo na više od 20. 000 pitanja i brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja. Vidimo to kao jednu od najvažnijih poruka iz BiH. Drugi prioritet BiH je aktiviranje MAP-a za važno članstvo u NATO savezu, čime se jača mir i sigurnost u BiH,ali i na cjelokupnom teritoriju zapadnog Balkana – rekao je Zvizdić.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića ranije danas dočekala je njemačka kancelarka Angela Merkel ispred Ureda Savezne Vlade u Berlinu, uz najviše državne i vojne počasti, čime je počela zvanična posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj.