Mladić traži izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka

Objavljeno prije 7 mjeseci

Odbrana bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je izuzeće troje sudije iz žalbenog postupka navodeći da su pristrasni zbog ranijih odluka koje su donijeli u Haagu, javlja BIRN.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su naveli da bi Mehanizam za međunarodne tribunale – pravni nasljednik Haškog suda – trebao isključiti Theodora Merona, Carmela Agiusa i Liu Daquna iz žalbenog postupka Mladiću jer su „pristrasni“. U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni „neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića“.

U odnosu na Merona, navodi se da je ovaj sudija predsjedavao Vijećima koji su osudili Radislava Krstića i Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić „namjeravao da ubije bosanske Muslimane“, te da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naveli da je Agius bio član Vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun usčestvovao u odluci u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština. Žalbe na tu presudu najavili su i Odbrana i haški tužioci, a postupak se vodi pred Mehanizmom. Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.