Moguća zabrana kebaba zabrinula Turke: Na udaru industrija vrijedna milijarde eura

Objavljeno prije 11 mjeseci

Doner kebab, grilovani sendvič sa mesom koji je gastronomski ekvivalent američkog burgera u mnogim evropskim gradovima, na udaru je Odbora za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta.

Ovo tijelo želi uvesti zabranu dodavanja fosfata u zamrznute ražnjeve mesa, što je tehnologija kojom nastaje doner kebab. Zakonodavstvo Evropske unije izražava zabrinutost za zdravlje konzumenata doner kebaba navodeći kako su fosfati povezani sa kardiovaskularnim bolestima.

Sa druge strane, prodavači doner kebaba nikako se ne slažu sa ovim navodima i tvrde kako su aditivi neophodni kako bi se meso održalo sočnim.

No, kako pišu turski mediji, vlasnici restorana koji prodaju kebab smatraju da ovaj potez evropskih institucija nije fer jer se u Evropskoj uniji prodaju i drugi mesni proizvodi poput raznih vrsta kobasica u koje se dodaju fosfati a na koje se eventualna zabrana neće odraziti.

Upravo zbog toga mnogi od prodavača kebaba ubjeđeni su kako je riječ o čistoj diskriminaciji i kako je zapravo cilj ovog poteza namjerno rušenje ovog popularnog turskog biznisa.

Mediji su takođe prenijeli da bi, ako se zabrani dodavanje fosfata zamrznutom mesu, cijela industrija doner kebaba koja trenutno zarađuje milijarde eura mogla da propadne.

Ilustracije radi, samo u Njemačkoj dnevno se proda tri miliona porcija kebaba, a u proizvodnji ovog jela zaposlene su desetine hiljada ljudi.

Odluka o eventualnoj zabrani biće donijeta narednog mjeseca.