Muškarac greškom proveo 27 godina u zatvoru (VIDEO)

Objavljeno prije 10 mjeseci

Amerikanac John Bunn jecao je kada ga je sutkinja proglasila nevinim i oslobodila nakon što je za zločin koji nije počinio proveo 17 godina u zatvoru i 10 godina u disciplinskom centru.

Bunn je imao 14 godina kada je osuđen za drugostepeno ubistvo policajca koji nije bio na dužnosti u Brooklynu 1991. godine. On je optužen da je zajedno s tinejdžerom Roseanom Hargraveom prisilio Rolanda Neischera i njegovog partnera Roberta Crossona da izađu iz automobila i zapucali su na njih, a potom su ukrali vozilo. Neischer je preminuo, a Crosson je preživio i bio jedini svjedok.

Ovaj slučaj je ponovo otvoren 2016. godine nakon što je otkriveno da je glavni detektiv u ovom slučaju Louis Scarcella koristio lažnu i obmanjujuću praksu dok je radio u NYPD-u. U utorak je Bunn oslobođen optužbi za ubistvo. Stotine njegovih slučajeva je ponovo otvoreno i presude su bile potpuno drugačije.

“Želim vam se zahvaliti jer se 27 godina borim za svoj život”, rekao je Bunn kojeg su preplavile emocije.

Zaplakao je i tužilac koji je kazao kako su u zatvoru 27 godina imali pogrešnog muškarca.

Nakon što je sutkinja pročitala odluku da je Bunn oslobođen, prišao joj je, uhvatili su se za ruke, a on je pognuo glavu i plakao. Sudnicom je odjeknuo aplauz.
“Imali ste samo 14 godina tada. Ovo se nikada nije trebalo desiti”, kazala je sutkinja.

Osuđen je i iako se otisci prstiju s mjesta zločina nisu poklapali s njegovim niti s otiscima njegovog prijatelja, a u jednom trenutku Crosson je, kada je svjedočio, opisao zločinca kao muškarca svijetle puti u 20-im godinama.

Oslobođen je i Hargrave koji je tada imao 16 godina.