Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhameda a.s.

Objavljeno prije 11 mjeseci

Muslimani danas obilježavaju rođendan Muhameda a.s., Mevlud.

Iz poštovanja prema svom Poslaniku, muslimani u BiH 12. rebiu-l-evvel po lunarnom, hidžretskom kalendaru obilježavaju rođendan Muhameda a.s.učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

Tim povodom, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U Zenici će večeras poslije jacije namaza biti organizovano niz aktivnosti. U Ensar džamiji “Večer Ku'ana” sa hafizima muftiluka zeničkog, u Nakšibendijskoj tekiji u Peharama mevlud i zikr, u džematu S. Nemila polaznici mekteba će održati prigodan program, a u džematu Arnauti polaznici će održati omladinski program.

Dan mevluda jedan je od najradosnijih dana za muslimane, jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

U Kur’anu se za Muhammeda a.s. kaže “Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali”, a poslanik Muhammed a.s. je za sebe govorio: “Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.”

Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Blagoslovljeni poslanik Muhammed a.s. je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.

Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti, te da je čovječanstvu vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo “da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe”.