23 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

Na području ZDK-a neophodan Registar zagađivača zraka

Na području ZDK-a neophodan Registar zagađivača zraka

Sportski savez Općine Tešanj kroz projekt „Sportom do zdravlja, sport za sve“, kojeg finansira EU putem UNDP-a, između ostalog je organizirao i konferenciju na kojoj se govorilo o izradi Registra zagađivača na području ZDK.

Ovo je prvi korak da bi se sistemski počelo raditi na zaštiti životne sredine u što je Vlada ZDK do sada investirala više od dva miliona maraka.

Uz velike zagađivače, na kvalitet zraka negativno utiče i sve veći broj automobila, malih i srednjih preduzeća ali i privatnih ložišta što i u sredinama, poput Tešnja, predstavlja sve veću opasnost po zdravlje građana. Kako bi unaprijedili stanje iz Sportskog saveza u Tešnju, uz podršku EU, putem Razvojnog programa UN-a, realiziraju projekt Sportom do zdravlja, sport za sve.

„U sklopu reload programa u kojem smo mi aplicirali i prošli ispred naše Općine Tešanj zamišljen je tako da, na nekakav način, razvije zdravlje građana“, kaže Besim Sejdić, predsjednik Sportskog saveza Tešanj.

Uz edukacije i brojne ekološke akcije, konačno će se pristupiti izradi Registra, odnosno katastra zagadjivača u svih 12 lokalnih zajednica ZDK.

„Katastar je polazni osnov da bismo mi dalje razgovarali o o planovima koje je propisao KEAP, odnosno Kantonalni ekološki akcioni plan. Katastar je bio prvi korak. Zašto se to do sada čekalo zaista ne znam. Znate kako kod nas politika funkcioniše“, ističe Mirano Jupić, doktor ekoloških nauka.

Ipak, stvari se kreću naprijed.

„Jer mi želimo umrežiti kompletan sistem na cijelom Ze-do kantonu i tu je Vlada, moram priznati, već uložila preko dva miliona maraka za ove projekte“, pojašnjava Raif Seferović, direktor Instituta Kemal Kapetanović u Zenici.

U okviru programa već dogodine će se i u Tešnju instalirati stacionarna stanica za mjerenje kvalitete zraka.

Zenica
clear sky
23 ° C
23 °
23 °
43 %
1kmh
0 %
pon
30 °
uto
31 °
sri
27 °
čet
25 °
pet
22 °

Posljednje objavljeno