Na uvoz mobilnih telefona potrošeno 606 miliona KM

Objavljeno prije 1 godina

U Bosnu i Hercegovinu je za pet godina i devet mjeseci uvezeno telefonskih aparata u vrijednosti od nevjerovatnih 606,3 miliona konvertibilnih maraka.

Vrijednost uvoza raste iz godine u godinu, a riječ je uglavnom o mobilnim telefonima. Tako je u 2012. godini uvezeno telefona vrijednih oko 70,6 miliona maraka, a u prošloj godini je ta cifra narasla na čak 119,8 miliona KM. Samo je u devet mjeseci ove godine uvezeno telefona vrijednih oko 114,9 miliona KM.

Prodajna vrijednost na tržištu BiH je daleko veća, jer je riječ o vrijednostima na koje uvoznik plaća carinu prilikom uvoza. Nažalost, nadležni ne vode evidenciju o broju telefonskih aparata koji su uvezeni, već ih kvalifikuju u kilogramima! Tako je od 2012. godine uvezeno oko 1.318 tona telefonskih uređaja.

Prema posljednjim podacima regulatora, a koje objavljuje Agencija za statistiku BiH, broj pretplatnika mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 3,3 miliona. U BiH, po popisu iz 2013. godine, ima oko 3,5 miliona ljudi, što znači da gotovo svako posjeduje mobilni telefon.

Nedavna istraživanja su pokazala da neka domaćinstva u BiH imaju i po pet, pa i više mobilnih telefona, a uz to još i fiksni telefon.

Mobilni telefon, odnosno smartphone, postao je statusni simbol. Mnogi tako izdvajaju i više od 500 maraka za telefon, a koriste samo mali dio njegovih mogućnosti – telefoniranje, poruke, fotografisanje i društvene mreže.

Tri glavna telekom operatera u BiH izgubila su u protekle četiri godine 292,8 miliona KM prihoda. To je posljedica tržišnih faktora, od kojih je jedan i raširena upotreba aplikacija poput Vibera, WhatsAppa i Facebooka zbog čega se sve manje telefonira i šalju SMS poruke.