Način kako da popravite ponašanje vašeg djeteta

Objavljeno prije 1 godina

Svako je dijete ponekad – ako ne bezobrazno – naporno, nevaljalo… nazovimo to kako god hoćemo ali priznajmo sami sebi – djeca nisu zlatna. Imaju ona svoje dane, a date li im da vam jedan dan skaču po glavi prihvatitće to kao znak da tako mogu da se ponašaju svaki dan.

Budimo realni, sva su djeca manje više slična, iako toliko različita. Djeca su. Sebična su. Žele svašta i žele sada. I zato ih često nazivamo nevaljalim ne shvataju da ponekad jednostavno moraju da smire strasti.

Ako je vaše dijete ćešće takvo, a ne ono zlatno, mirno, dobro, puno razumijevanja, imamo za vas mali izazov:

Kako za samo sedam dana naučiti dijete da bude malo bolje prema drugima. Jer ponekad je potrebno malo da se promjene. Stručnjaci preporučuju – svaki dan “pomjerite granice” svojih redovnih roditeljskih navika prema djetetu. Naime, dijete se neće samo po sebi promjeniti ako vi to od njega ljubazno tražite – ne – vi ste ti koji svom djetetu morate da pokažete da je ponekad dosta, i da neke stvari jednostavno neće više prolaziti.

Rješenje je tu:

Prvi dan – prestanite da reagujete

Djeca jako rano shvate da je bilo kakva reakcija roditelja uvijek bolja od nikakve reakcije pa se zato uopšte ne ustručavaju da naprave glupost samo da bi skrenuli pažnju na sebe. I to im često prođe jer svi će roditelji da reaguju na “buku”, a ne bi trebao. Zato jedan dan ne reagujte ni na šta što vaše dijete loše uradi. Jednostavno ih ignoriršite. Kada dijete krene da ispoljava svoj bijes iz čiste njihove dječje dosade, bacite ih na “ignore”, pa će nakon nekog vremena i njima samima da dosade buka i zanovijetanje. I njima samima doći će da okrenu glavu i jednostavno nađu nešto pametno čime će se zabaviti.