Ukupno podjela

Nakit od pupčanih vrpci novorođenčadi

Nakit od pupčanih vrpci novorođenčadi

Novi trend zavladao je među majkama širom svijeta, a riječ je o nakitu koji prave od pupčanih vrpci njihovih beba.

Kompanija “Blissful Womb Birth Services” već duže vrijeme nudi novopečenim majkama da od pupčane vrpce naprave neku vrstu ukrasa kako bi sačuvale uspomenu na svoj porođaj.

Tako su brojne umjetnice putem društvenih mreža počele nuditi slične usluge, a pojedine majke same prave svoj nakih od pupčanica.

Ruth Avra, umjetnica s Florida koja se bavi izradom nakita, već od 2012. godine pravi nakit od pupčanica. Prvi komad nakita napravila je za sebe, a sada to radi za stotine majki.

“Pupčanica predstavlja vezu između majke i djeteta jer je bukvalno fizička veza između vas. Kada pupčanica otpadne sa pupka bebe, nakit koji izradimo od nje je simboličan način očuvanja te veze”, kazala je Avra.

Nakit od pupčanica ustvari se pravi sušenjem, a potom pečenjem na niskoj temperaturi. Na internetu postoje brojni snimci u kojima je detaljno pojašnjen cjelokupan proces.

Zanimljivo je kako kompanije i umjetnici koji se bave izradom nakita od pupčane vrpce, također prave nakit i od majčinog mlijeka, kose, posteljice, ljudskog pepela…

IzvorKlix.ba
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno