24.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    24.7 ° C
    24.7 °
    24.7 °
    54 %
    0.8kmh
    79 %
    pon
    24 °
    uto
    31 °
    sri
    33 °
    čet
    37 °
    pet
    30 °

    Namirnice koje možete jesti i poslije isteka roka trajanja

    Namirnice koje možete jesti i poslije isteka roka trajanja

    U svijetu se godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane, a jedan od najčešćih razloga je i taj što često ne pojedemo hranu koju držimo u frižideru pa joj istekne rok trajanja.

    No, nije sva hrana pokvarena, ako joj je istekao rok.

    Evo koje namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti novac na kupovinu nove hrane.

    Sir

    Tvrdi sir možete jesti i nakon datuma označenog na pakiranju koji označava datum do kojega ga je najbolje iskoristiti.

    Žitarice

    Sušenje je jedna od puno metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ostavi dugo nakon preporučenog datuma do kojeg bi ih trebali iskoristiti.

    Začini

    Suhi začini su praktično vječni. Jednom kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko davno su oni pripremljeni, a upotreba starih zaliha začina sigurno vas neće otrovati.

    Konzerve

    Ako konzerva nije oštećena, a držite je van sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra, bilo da se radi o povrću, tekućini ili mesu i ribi, biće u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

    Keksi

    Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno po zdravlje. Kako biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ga u rerni, a jednom kada se ohladi, bit će poput svježeg.

    Zamrznute namirnice

    Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda. Čak i ako naljepnica na namirnicama kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

    Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete primijetiti razliku nakon kuhanja za tri ili šest mjeseci.

    No, nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu jer je to recept za trovanje hranom.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    U svijetu se godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane, a jedan od najčešćih razloga je i taj što često ne pojedemo hranu koju držimo u frižideru pa joj istekne rok trajanja.

    No, nije sva hrana pokvarena, ako joj je istekao rok.

    Evo koje namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti novac na kupovinu nove hrane.

    Sir

    Tvrdi sir možete jesti i nakon datuma označenog na pakiranju koji označava datum do kojega ga je najbolje iskoristiti.

    Žitarice

    Sušenje je jedna od puno metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ostavi dugo nakon preporučenog datuma do kojeg bi ih trebali iskoristiti.

    Začini

    Suhi začini su praktično vječni. Jednom kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko davno su oni pripremljeni, a upotreba starih zaliha začina sigurno vas neće otrovati.

    Konzerve

    Ako konzerva nije oštećena, a držite je van sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra, bilo da se radi o povrću, tekućini ili mesu i ribi, biće u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.

    Keksi

    Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno po zdravlje. Kako biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ga u rerni, a jednom kada se ohladi, bit će poput svježeg.

    Zamrznute namirnice

    Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda. Čak i ako naljepnica na namirnicama kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.

    Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete primijetiti razliku nakon kuhanja za tri ili šest mjeseci.

    No, nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu jer je to recept za trovanje hranom.

    Posljednje objavljeno