25 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

Napravljene prve cigle od ljudskog urina

Napravljene prve cigle od ljudskog urina

Studenti iz Južne Afrike proizveli su prve cigle na svijetu načinjene od ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Cape Towna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu, a potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje, prenosi Fena.

Nusproizvod cijelog postupka su azot i kalij, a oni su vrlo vrijedna gnojiva, pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

“Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje”, kazao je doktor Dyllon Randall, nositelj kolegija o kvaliteti vode i inženjerstvu Univerziteta u Cape Townu.

Ideja testirana u SAD-u

Ideja da se urin koristi za izradu bio-cigli je bila testirana u Sjedinjenim Američkim Državama.
Jedino što su pritom bile korištene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da se prilikom izrade koristio pravi ljudski urin.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stepeni Celzija, pri čemu se oslobađa nemala količina karbon-dioksida, bio-cigle ne traže zagrijavanje.

“Ako klijent poželi ciglu 40 posto čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade duže, pa stvore čvršću ciglu”, pojašnjava Randall.

Zenica
scattered clouds
25 ° C
25 °
25 °
50 %
2.1kmh
40 %
pon
22 °
uto
25 °
sri
26 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno