Ukupno podjela

Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

Naučnici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost ćelija raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.

Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Kvinslendu otkrili da rak u kontaktu s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu.

Test funkcionira tako da otkriva prisutnost gore spomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu “Nature Communications”.

“Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bio je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv”, rekao je profesor Met Trau.

Desetominutni test koji su razvili u Australiji tek treba biti isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja prije nego što se bude mogao upotrijebiti na pacijentima. No, zasad su znaci pozitivni. Testovi provedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva otkrili su ćelije raka s 90-postotnom tačnošću, poručili su naučnici.

Za sada je test korišten za otkrivanje raka dojke, prostate, mjehura i limfoma, no naučnici su uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.

Zenica
scattered clouds
23 ° C
23 °
23 °
78 %
2.1kmh
40 %
uto
19 °
sri
26 °
čet
29 °
pet
22 °
sub
21 °

Posljednje objavljeno