Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

Objavljeno prije 2 sedmice

Naučnici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost ćelija raka bilo gdje u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.

Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Kvinslendu otkrili da rak u kontaktu s vodom tvori jedinstvenu DNK strukturu.

Test funkcionira tako da otkriva prisutnost gore spomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu “Nature Communications”.

“Otkriće da kancerogene molekule DNK tvore potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bio je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv”, rekao je profesor Met Trau.

Desetominutni test koji su razvili u Australiji tek treba biti isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja prije nego što se bude mogao upotrijebiti na pacijentima. No, zasad su znaci pozitivni. Testovi provedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva otkrili su ćelije raka s 90-postotnom tačnošću, poručili su naučnici.

Za sada je test korišten za otkrivanje raka dojke, prostate, mjehura i limfoma, no naučnici su uvjereni da se može koristiti i za druge vrste raka.