Neobična ponuda ukrajinske banke klijentima

Objavljeno prije 3 sedmice

Ukrajinska banka ‘Monobank’ ponudila je klijentima povoljnije kamatne stope ukoliko dnevnu pređu 10.000 koraka. Ponuda se odnosi na klijente koji dokažu da dnevno pređu 10.000 koraka pješke, a u sklopu napora banke da njihova klijenti ne budu samo bogatiji, već i zdraviji.

Monobanka, koja ubrzano raste i koja je privukla više od pola miliona klijenata za godinu dana, ponudila je različite kamatne stope za oko 1.500 štediša preko svoje mobilne platforme, piše “Guardian”.

Korisnici koriste aplikaciju za zdravlje na svom pametnom telefonu kako bi pratili svoje fizičke aktivnosti. Nakon toga banka pristupa tim podacima na dnevnoj bazi. Klijentima koji pređu 10.000 koraka daje se kamata od 21 posto na njihovu štednju.

Svakome ko ne uspije da pređe 10.000 koraka tri dana zaredom kamata se smanjuje na 11 posto. Koncept su razvila tri direktora banke kako bi pospješili lični i nacionalno-ekonomski boljitak i pozabavili se zdravstvenim pitanjima vezanim za gojaznost.

Ukrajina je druga na svijetu po stopi smrtnosti od srčanih bolesti sa 395,73 na 100.000, a očekuje se da će 50 posto muškaraca biti gojazno do 2030. godine.

U slučaju prevare, nakon što je bilo slučajeva klijenata koji su lažno prijavili da su prešli 10.000 koraka, kamata se odmah vraća na najniži nivo.