Neredi u Izraelu: Vojska puca na protestante koji pale Trumpove slike i viču ‘Smrt Izraelu’

Objavljeno prije 1 godina

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, došlo je do eskalacije sukoba u Palestini, ali i u brojnim drugim dijelovima arapskog svijeta.

Priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela izazvalo je proteste na teritoriju Palestine pod okupacijom Izraela, ali i u Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i drugim muslimanskim zemljama. Nasilje je eskaliralo. Televizijske slike iz Betlehema pokazale su da su u sukobima korišteni i vodeni topovi protiv protestanata koji su bacali kamenje.

Gumenim i pravim mecima na protestante

Ovih je dana u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali povrijeđeno 50 osoba u sukobima između Palestinaca i izraelskih vojnika, a neki od protestanata ranjeni su gumenim, ali i pravim mecima, javlja Al Jazeera. Oko džamije Al-Aksa u Jeruzalemu proteste Palestinaca suzavcem i bojnom municijom razbija izraelska vojska, javlja Al Jazeera. Trumpov je potez naišao na brojne osude, a reagirala je i skupina Hamas, koja je pozvala na nove napade.

Tri dana bijesa u Palestini

Palestina se nada da će glavni grad njihove buduće države biti Istočni Jeruzalem, trenutno pod izraelskom okupacijom. Palestina je prekjučer, nakon Trumpove odluke, pozvala na ‘tri dana bijesa’. Na nekim od već održanih protesta moglo se čuti kako okupljeni uzvikuju ‘Smrt Izraelu!’, a palili su i slike američkog predsjednika Trumpa. Smatraju da je njegova odluka jednostrana i eksplozivna. SAD je postao prva zemlja koja je priznala Jeruzalem kao glavni grad Izraela nakon osnivanja te države 1948. godine.