14 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 16, 2019

Ukupno podjela

Neurotični patak kojeg voli svijet danas slavi svoj 85. rođendan

Neurotični patak kojeg voli svijet danas slavi svoj 85. rođendan

Neurotični patak kojeg voli svijet danas slavi svoj 85. rođendan

Bijeli antropomorfni patak sa svijetloplavim očima i narandžastim kljunom, nogama i stopalima, u mornarskoj košulji i sa leptir-mašnom je lik koji je usrećio milione djece širom svijeta.

Poznat je po vatrenom temperamentu, “pačijem” glasu i manirima, Paja Patak (originalno Donald Duck) postao je kultni crtani lik koji ovih dana slavi čak 85 godina od svog “rođenja”.

Walt Disney ga je osmislio dalekih tridesetih godina prošlog stoljeća kako bi bio pandan Mickeyju Mouseu, ali vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih likova koji su izašli iz studija crtačkog maga. Uprkos tome što je Paja zamišljen kao najbolji Mickeyjev prijatelj, pokazalo se da je on ljubomoran na Mickeyja i da želi da postane Disneyjeva najveća zvijezda. U ranijim crtićima, Mickey i Paja bili su poslovni partneri, ali tokom vremena, kroz TV serijal Klub Mickeyja Mousea, pokazalo se da Paja želi Mickeyjevu slavu.

Prema crtiću “Paja je regrutovan”, Pajino ime je Donald Funtleroy Duck (njegovo srednje ime ga povezuje sa njegovim mornarskim odijelom). Zvanični datum Pajinog rođenja je 9. juni 1934., što je dan kada se on prvi put pojavio na crtanom filmu, ali u crtanom filmu “Tri kabaljerosa”, rečeno je da je on rođen na petak trinaesti, a u crtiću “Pajin sretan rođendan”, označeno je da je on rođen 13. marta.

Prvo pojavljivanje

Prvi put se pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije “Luckaste simfonije”, a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mickeyju opadala popularnost i Disney je želio da ubaci lik koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mickeyjem prvi put pojavljuje u crtanom filmu “Pomoć siročićima”, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Disneyjevih junaka, kojoj pripadaju još Mickey, Minnie, Šilja i Pluton. Njegova najprepoznatljivija osobina jeste otresit temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Ali pored toga, Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mickeyja. Upravo ta ljubomora mu je i donijela naposljetku i veću slavu nego Mickeyju, pa je o njemu snimljeno više crtića, a nervozni patak je 2004. čak dobio i svoju zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio titulu “najpoznatijeg patka na svijetu”.

Pored “kratkih živaca”, Pajin veliki problem je to što veoma voli zlato i blago i opsjednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju. Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave djevojka Pata, čije ga ponašanje često “izluđuje”, kao i njegova tri sestrića – Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Mornarska košulja

Pajin glas, jedan od najprepoznatljivijih u svim crtanim filmovima, godinama je “izvodio” glumac za glasove u crtaćima Clarence Ducky Nash, sve do 1985. Taj Nashov polurazumljivi govor urezao je Pajin lik u glave gledalaca i pomogao i jednom i drugom da steknu svjetsku slavu. Naslijedio ga je Tony Anselmo, kojeg je lično Nash uvježbavao za ovaj nimalo lagan zadatak.

U vezi sa Pajom postoji mnogo neriješenih misterija kao što su stepen intimnosti sa Patom i zašto je uvijek u mornarskoj košulji kad ne nosi pantalone.

Pajin vafl

Do 1941. pojavio se u oko 50 animiranih filmova, a od 1941. pa do 1965. u više od 100. Za “Firerovo lice”, film nastao u toku Drugog svjetskog rata, Paja je dobio Oscar (za koji je nominovan osam puta) u kategoriji kratki animirani film. Donald u njemu glumi umornog radnika u fabrici oružja u Njemačkoj koji neprestano mora da salutira – svaki put kad vidi sliku Führera.

Na kraju doživljava nervni slom, a onda se probudi i shvati da je sve to bila noćna mora, da bi na kraju, sa velikim olakšanjem pogledao u Kip slobode i američku zastavu.

U šangajskom Disneylandu, povodom 85. rođendana velike zvijezde, održana je i velika zabava na kojoj je održan specijalni program. U ovom Disneyjevom parku “Pajin vafl” jedan je od najprodavanijih slatkiša kao i Paja Patak sladoled. Otprilike pet miliona gostiju posjetilo je 11 metara visokog Paju Patka na Jezeru želja u ovom parku u periodu od jedne godine.

Popularnost

Paja je poznat širom svijeta, a posebno u Evropi, gdje njegovo ime varira od države do države. Tako ga u Hrvatskoj zovu Paško Patak, u Danskoj Anders And, u Indoneziji Donal Bebek, a u Italiji Paperino.

Paja Patak pojavljivao se u obrazovnim koliko i u igranim filmovima, a nastupao je i u TV serijama. Po njemu (i njegovoj porodici) napravljeni su stripovi, a njegov lik nalazi se i u videoigricama.

Neurotični patak kojeg voli svijet danas slavi svoj 85. rođendan
Zenica
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
82 %
1kmh
0 %
sri
13 °
čet
21 °
pet
21 °
sub
21 °
ned
21 °
Neurotični patak kojeg voli svijet danas slavi svoj 85. rođendan

Posljednje objavljeno