15.7 C
Zenica
Srijeda, Juni 19, 2019

Ukupno podjela

New York nudi novu atrakciju u vidu instalacije stepeništa (VIDEO)

New York nudi novu atrakciju u vidu instalacije stepeništa (VIDEO)

Skulptura stepeništa po kojem se ljudi mogu penjati nova je atrakcija koju nudi New York.

Mnogi su instalaciju od čelika i bakra odmah nazvali “Posuda”, odnosno “Vessel”, zbog njenog izgleda. S druge strane, New York je po nekima dobio vlastiti Eiffelov toranj.

“Posuda će biti Njujorku ono što je Eiffelov toranj Parizu”,izjavio je Jeff Blau, izvršni direktor povezanih kompanija, koji je razvio Hadson Jards. Upravo u ovom bogatom naselju, izložena je i ova zanimljiva instalacija.

Na visini od 150 stopa, s 2.500 koraka, 154 međusobno povezana stubišta i 80 odmorišta, skulptura ima čelični egzoskelet u obliku košnice. Prema tvrdnji Untappedcities.com, potrebno je osvježavajuće malo energije za penjanje.

“Posuda” je visoka 45 metara, ima 16 spratova, a prostire se na 114 hektara zemljišta, što je više od 56.000 kvadratnih metara koji čine stambene kule, kancelarije, restorani, bašte i šoping centri.

Dizajner ove instalacije Thomas Heatherwick rekao je na otvaranju: “Cilj je bio napraviti nešto što bi bilo besplatno za svakog korisnika. To je samo platforma za ono što će se dogoditi na njoj, s njom, desetljećima koji dolaze.”

On je, također, naglasio važnnost uloge pojsetitelja ove instalacije. Samo sa ljudima na sebi, ona postiže svoju vrijednost, napomenuo je Heatherwick. Ulaz na “Posudu” je besplatan, ali je potrebna rezervacija karte unaprijed, što se može učiniti online.

Zenica
clear sky
15.7 ° C
16 °
15.6 °
93 %
1kmh
0 %
sri
26 °
čet
27 °
pet
27 °
sub
29 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno