Nije važno koliko dugo radite, nego kakve pauze uzimate

Objavljeno prije 12 mjeseci

Istraživanje koje su proveli njemački naučnici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposlenici dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan, prenosi tportal.hr.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovno odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati “u komadu”.

Najboljim se pokazao omjer od 52 minute rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Usto su zaposlenici koji su se pridržavali ovakvog rasporeda imali izvrsnu razinu usredotočenosti na posao. Čitav su sat bili u potpunosti posvećeni radnoj zadaći, što znači da pritom nisu provjeravali ni Facebook ni privatni email.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat, uzeli su kratak predah tokom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su naučnici podsjetili da mozak prirodno funkcioniše s naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi pet do deset minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći izvan zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.