Njemačka službeno priznala treći spol, od 2018. godine opcija u rodnim listovima

Objavljeno prije 1 godina

Vrhovni sud Njemačke naredio je da se od sada na službenim dokumentima, osim muškog i ženskog, mora naći i treći spol koji će se voditi pod terminom interseksualni ljudi ili nekim drugim imenom koje će biti pozitivno.

Ova promjena najprije će biti na rodnim listovima do kraja sljedeće godine. Odluka je donesena nakon što je interseksualna osoba, koja nije ni muškarac ni žena prema analizi hromosoma, podnijela zahtjev tražeći da svoj spol registruje kao “inter” ili različito. Vlasti su odbile zahtjev, jer prema civilnom zakonu postoje oznake za muški i ženski spol te prazno polje.

U odluci vrhovnog suda navodi se kako je dodjeljivanje spola od velike važnosti za identitet osobe, kako za njeno samopouzdanje, tako i za percepciju drugih.

Sudija je rekao kako je bilo neopravdano tjerati ljude koji nisu ni muškarci ni žene da ostave prazno polje.

Interseksualna osoba je osoba čiji se spol razvija van tipičnog razvoja spola kao izričito muškog ili ženskog. Interseksualnost uključuje atipičan razvoj unutar hromozoma, gonada, hormona i spolnih organa. Interseksualna osoba može imati XX kromozome, ali i organ koji je poput falusa ili XY kromozome i vaginu.