Novi kvar na kotlovima, obustavljeno grijanje u Zenici

Objavljeno prije 2 godine

Večeras oko 21 sat došlo je do kvara i na kotlu broj 1 koji je radio od petka sa isporukom 40 MW (oko 60% isporuke toplotne energije), dok kotao broj 2 nije danas ni potpaljen kako je bilo planirano.

“Nažalost dogodio se kvar na kotlu broj 1, dok kotao broj 2 je ispao iz pogona oko 13 sati, iako je jutros oko 9 potpaljen”, izjavio je Sead Kaknjo za Radio Zenit.

Cijevi i radijatori su još uvijek topli, ali očigledno nas očekuje još jedna hladna noć. Za sada se ne može ni prognozirati kada ćemo imati opet grijanje (u najboljem slučaju tek za 24 sata).

Dodatni problem predstavlja početak drugog polugodišta u srednjim i osnovnim školama u ZDK koje je planirano od sutra.

Osnovna muzička škola u Zenici će imati skraćene časove, od po 30 minuta, a pretpostavljamo da će sličnu praksu u narednim danima uvesti i druge škole.

Obavijest iz ArcelorMitta:
Pošto je u petak, 27.01. uočeno manje curenje na kotlu br 2. ovaj kotao je zaustavljen, a pokrenut rad kotla br 1. što je omogućilo da se isporuka toplotne energije za grijanje grada nastavu, samo u nešto smanjenom obimu, otprilike za 1/3 od uobičajene isporuke. Poslije otklanjanja ovog kvara, kotao br 2 je pokretan u dva navrata, ali oba puta bez uspjeha, jer su naknadno otkrivena dva nova curenja na unutrašnjem dijelu sistema i na njihovom otklanjanju se još radi.

Večeras je, nažalost, došlo i do curenja na kotlu br 1, zbog čega je zaustavljen i njegov rad, te je isporuka toplotne energije za grijanje grada zaustavljena. Timovi kompanije ArcelorMittal Zenica intenzivno rade kako bi što prije osposobili jedan od kotlova, a normalizacija stanja se očekuje najranije u ponedjeljak navečer.