Obavijest njemačke ambasade u Sarajevu u vezi sa radnim vizama

Objavljeno prije 1 godina

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini oglasila se obavještenjem o promjenama koje su nastale u procesu dobijanja radne vize.

Naime, do sada je u okviru podnošenja zahtjeva za vizu prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (tzv. pravilo za Zapadni Balkan) bilo preporučivano da se izvadi predsaglasnost Savezne agencije za rad. Ovaj postupak je obustavljen od 1. novembrom 2017. godine, te je od ovog datuma Odjel za vize u postupku obrade zahtjeva za vizu regularno uključio i Agenciju za rad, navodi se u obavještenju.

Predsaglasnosti koje su izdate do 1. novembra će i dalje važiti.

Također, iz njemačke ambasade podsjećaju da nije tačna vijest o novom zakonu o zapošljavanju koju su prenijeli brojni mediji.

“Informacije da od 1.1.2018 na snagu treba da stupi novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije u državama Evropske unije zapošljavaju pod istim uslovima kao EU-državljani nisu tačne”, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.

“Molimo da se na internet stranici njemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenskom periodu čekanja za izdavanje radnih viza”, poručuju iz njemačke ambasade.