Ukupno podjela

Obilježavanje neustavnog praznika Dana RS-a

Obilježavanje neustavnog praznika Dana RS-a

Vlasti Republike Srpske danas nizom svečanosti obilježavaju Dan Republike Srpske 9. januar. Iako je Ustavni sud BiH proglasio ovaj dan neustavnim, te
Narodnoj skupštini RS naložio izmjene zakona, vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu en odustaju od proslave.

Za razliku od prošle godine, ovaj put na svečanosti neće biti prisutni pripadnici Oružanih snaga BiH. Centralni defile planiran je za 12 sati, dok će nakon toga u Sportskoj dvorani “Borik” biti održana i svečana akademija.

Iako je proslava ovog dana neustavna, niko ne poduzima nikakve mjere kako bi se ista spriječila. Ono što je posebno paradoksalno u cijeloj priči jeste činjenica da uposlenici državnih organa kao što su Granična policija BiH, Vijeće ministara, Državna agencija za zaštitu i sigurnost te Uprava za indirektno oporezivanje danas ne mroaju doći dan posao te bi im se,u tom slučaju,ovaj dan vodio kao “državni praznik”.

9. januar je dan kada su srpski poslanici 1992. godine nakon napuštanja Skupštine Republike BiH svojevoljno usvojili deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda. Ova odluka podržana je i neustavnim referendumom o Danu Republike Srpske.

Obilježavanje ovog dana građani Federacije doživljavaju kao dan slavljenja zločina i podjela u našoj zemlji.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno