Objavljeni rezultati obdukcije: Praljak se ubio cijankalijem

Objavljeno prije 12 mjeseci

Nizozemsko tužiteljstvo objavilo je preliminarne rezultate obdukcije koja je danas napravljena na tijelu osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno promatrati obdukciju na tijelu Slobodana Praljka, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo, piše Index.hr.

Obdukcija je provedena u medicinskom institutu u Rijkswijku nedaleko od Haaga, jednom od vodećih radioloških laboratorija u svijetu.

Podsjetimo, Praljak je smrtonosni otrov popio samo nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH ranih 90-ih.

Iako su neki hrvatski mediji špekulirali da je Praljak umro već u sudnici, glasnogovornik Haškog suda danas je ustvrdio da to nije istina.

Što je cijankalij?

Cijankalij ili kalijev cijanid (kemijska formula KCN) izuzetno je otrovna sol cijanovodične kiseline. Topi se u vodi i silovito reagira sa želučanom kiselinom, te izaziva brzu smrt. Često se koristio kao bojni otrov, te sredstvo za ubistva, ali i samoubistva.

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava i gubitak svijesti. Potom nastupa zatajenje srca, što se dogodilo i Slobodanu Praljku.

Luka Mišetić: Nije mogao nabaviti taj otrov u pritvorskoj jedinici

Nalaze obdukcije koji pokazuju da se Praljak otrovao cijankalijem na Twitteru je prokomentirao i iskusni hrvatsko-američki odvjetnik Luka Mišetić, koji je na Haškom sudu uspješno obranio Antu Gotovinu.

Mišetić je na Twitteru ustvrdio kako nalaz obdukcije ukazuje na činjencu da Praljak nikako nije mogao doći do tog otrova u pritvorskoj jedinici Haškog suda. Istraga će se sada fokusirati na moguće Praljkove pomagače izvana, dodao je Mišetić.

Prekinuto izricanje presude: Praljak rekao da je popio otrov

Prekinuto izricanje presude: Praljak rekao da je popio otrov

Posted by RADIO ZENIT on Wednesday, November 29, 2017

.