Ukupno podjela

Objavljeno više od 2.800 dokumenata o atentatu na Kennedyja

Objavljeno više od 2.800 dokumenata o atentatu na Kennedyja

Američki predsjednik Donald Trump je naredio objavljivanje 2.891 dokumenata o atentatu na predsjednika Johna F. Kennedyja, što je Nacionalna arhiva učinila u četvrtak.

Međutim, on je zabranio objavu ostalih dokumenta, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, izvještava BBC.

Kako javlja CNN, neke od tvrdnji iz ovih vladinih dokumenata su da su zvaničnici CIA-e razmatrali iskoristiti mafiju kako bi ubili kubanskog predsjednika Fidela Castra, da je dan prije ubistva Lee Harveya Oswalda, čovjeka osumnjičenog za Kennedyjevo ubistvo, neko nazvao FBI prijeteći da će ubiti Oswalda, te da su Amerikanci razmatrali mogućnost sabotiranja avionskih dijelova koji su bili namijenjeni za Kubu.

U dokumentu Rockfellerove komisije iz 1975. godine, u kojem se opisuje uloga CIA-e u atentatima u inostranstvu, navodi se da su u ranim danima Kennedyjeve administracije postojali planovi za atentat na Castra otrovanim tabletama.

U dokumentu od 24. novembra 1963. se navode riječi direktora FBI-a J. Edgara Hoovera o Oswaldovom ubistvu od strane Jacka Rubyja. Hoover je rekao da je ured FBI-a u Dallasu zaprimio poziv “od čovjeka koji je govorio smirenim” tonom, te koji je tvrdio da je član komiteta koji će ubiti Oswalda. Hoover je nakon toga izvršio pritisak na načelnika policije u Dallasu da zaštiti Oswalda, međutim Ruby je ipak uspio da ga ubije.

– Ruby kaže da nije povezan ni sa kim i negira da je nazvao naš ured u Dallasu sinoć – rekao je Hoover.

Hoover je također rekao da je FBI u posjedu dokaza o Oswaldovoj krivici i presretnute Oswaldove komunikacije s Kubom i Sovjetskim Savezom.

U dokumentu nacionalnog vijeća sigurnosti iz 1962. godine, uoči atentata na Kennedyja, spominje se “Operacija Mungos”, tajna operacija čiji je cilj bio srušiti komunizam na Kubi. U zapisniku tajnog sastanka Operacije Mungos od 14. septembra 1962. “general (Marshall) Carter je rekao da će CIA razmotriti mogućnost sabotiranja avionskih dijelova koji trebaju biti isporučeni iz Kanade na Kubu”.

Zenica
broken clouds
18 ° C
18 °
18 °
93 %
1kmh
75 %
pet
25 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno