Oblačno i kišovito do kraja sedmice, za 1. maj stabilnije vrijeme

Objavljeno prije 2 godine

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda do kraja aprila u Bosni i Hercegovini preovladavaće oblačno i nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima, a od naredne sedmice, 1. maja doći će do stabilizacije vremenskih prilika.

Danas i sutra širom Bosne i Hercegovine, preovladavaće umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša u obliku kratkotranjnih pljuskova moguća je u zapadnim područjima Bosne i u sjevernoj i zapadnoj Hercegovini.

Jutarnje temperature zraka kretaće se između dva i šest stepeni Celzijusovih u Bosni, a na jugu zemlje i u Krajini do devet. Najviše dnevne temperature kretaće se od 16 do 22 stepeni Celzijusovih.

Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima očekuje se od 27. aprila. do kraja mjeseca. Više padavina moguće je u zapadnim i sjevernim područjima. Jutro će i dalje biti svježa. Slab mraz u centralnim područjima Bosne moguć je zadnjeg dana aprila. Maksimalne temperature u ovom periodu kreta će se do 16 stepeni Celzijusovih.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, za prvomajske praznike, preovladavaće stabilno vrijeme. Kratkotrajni pljuskovi nisu isključeni, ali vjerovatnoća za pojavu pljuskova trenutno je mala, stoji u novoj dugoročnoj vremenskoj prognozi Federalnog hidromoteorološkog zavoda BiH.

Jutrnje temperature od ponedjeljka biće u laganom porastu, a najviše dnevne neće prelaziti dvadeseti podiok. U periodu od 3. do 7. maja u Bosni i Hercegovini preovladavaće nestabilno vrijeme sa intezivnijim padavinama 6. i 7. maja.