Odgođeno ukidanje sezonskog pomjeranja sata do 2021.

Objavljeno prije 5 mjeseci

Ministri prometa zemalja članica Evropske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021. godine, dok je Evropska komisija predlagala da sljedeća godina bude zadnja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje, izjavio je u utorak hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU-a i do 2021. godine neće biti konačne odluke”, rekao je Butković, koji u Briselu sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energiju.

Evropska komisija predložila je 12. septembra ukidanje polugodišnjeg ukidanja pomicanja sata za cijelu EU u 2019. godini, a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, prenosi Hina.

Podsjetimo, u anketi EK-a o tome provedenoj od jula do augusta sudjelovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i velika većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki.

“Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turistički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje”, rekao je Butković.

Godinu i po prije 1. aprila 2021. godine, odnosno, 1. oktobra 2019. godine, zemlje članice EU-a trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno.