13 C
Zenica
Nedjelja, Oktobar 20, 2019

Ukupno podjela

Orhan Pamuk prije dolaska u BiH o poslu pisca i romanu "Snijeg"

Orhan Pamuk prije dolaska u BiH o poslu pisca i romanu “Snijeg”

Orhan Pamuk prije dolaska u BiH o poslu pisca i romanu “Snijeg”

Na poziv izdavačke kuće Buybook u Sarajevo sljedeće sedmice dolazi dobitnik Nobelove nagrade za književnost – Orhan Pamuk.

U ekskluzivnom intervjuu za Oslobođenje, Pamuk je govorio o svojim književnim počecima, doprinosu popularizaciji turske književnosti u svijetu i percepciji njegovih romana u Turskoj, ali posebno o romanu “Snijeg”.

“Dominantno osjećanje u romanu “Snijeg” je melanholija, tuga, osjećanje provincijalnosti. Glavni junak Ka ima univerzalne liberalne ideje, a živi u ograničenom, provincijskom mjestu. Svjestan je da neće biti dio historije čovječanstva, da je marginalan, ali pokušava pristupiti dramatičnim savremenim problemima kao što su politički islam, vjerske slobode, prava manjina, položaj vojske u politici, nacionalizam. Svi junaci romana imaju velike ideje i ambicije, žele biti važni u svijetu ali postepeno i s tugom shvataju da je to nemoguće. Stavio sam sebe u pozadinu i dozvolio sam likovima da govore”, kazao je Pamuk za Oslobođenje o romanu koji će biti adaptiran u predstavu u Narodnom pozorištu.

Razumjeti osobu koja drugačije razmišlja

Pamuk kaže da je zadaća pisca da razumije osobu koja drugačije razmišlja, bilo da je u pitanju “islamski fundamentalista, siromah ili najčudniji čovjek kojeg možete zamisliti”.

Posao romanopisca nije da donosi moralne sudove o ljudima koji nisu kao on, nego da uđe u njihov duh i vidi svijet njihovim očima, pojasnio je turski nobelovac.

Pamuk je govorio i o svom odnosu prema političkim čitanjima njegovih romana, o ljubavi prema Istanbulu, koji ovih dana intenzivno fotografiše, novom romanu na kojem radi. A čitateljima i čitateljicama u BiH poručio je da se veoma raduje susretu s njima:

“Ovo će biti moja druga posjeta Sarajevu. Vrlo sam sretan što dolazim, mnogo volim taj grad i tu se osjećam kao kod kuće. Iznimno sam uzbuđen i sretan zbog dobrodošlice”, kazao je Pamuk.

Javni razgovor sa piscem održat će se 25. juna, sa osvrtom na njegov cjelokupni rad, a narednog dana će prisustvovati premijeri predstave “Snijeg”, nastale po njegovom istoimenom romanu, u Narodnom pozorištu.

Orhan Pamuk prije dolaska u BiH o poslu pisca i romanu "Snijeg"
Zenica
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
82 %
1kmh
0 %
ned
12 °
pon
24 °
uto
23 °
sri
23 °
čet
24 °
Orhan Pamuk prije dolaska u BiH o poslu pisca i romanu "Snijeg"

Posljednje objavljeno