Otvorena izložba “Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja”

Objavljeno prije 2 godine

Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću predstavili su multimedijalnu izložbu “Spomenici na nišanu – Zatiranje povijesti i sjećanja” u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu

Izložba se temelji na interaktivnom narativu “Zatiranje historije i sjećanja” koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ).

Otvorenju multimedijalne izložbe prethodio je uvodni razgovor na kojem su govorili Snješka Knežević, Zvonko Maković, Marko Sjekavica i Mirko Klarin.

Govornici su istakli kako zbog svog univerzalnog značaja za čovječanstvo, kulturno-historijski i vjerski objekti uživaju zakonsku zaštitu u vrijeme oružanih sukoba.

Samo u Bosni i Hercegovini je tokom rata 1990-ih godina namjerno uništeno 1.500 džamija, crkava i kulturnih spomenika, rečeno je, no ukazano je na slične okolnosti na Kosovu i u Hrvatskoj.