Ovisnost modernog doba – roditelji ovisni o mobitelu

Objavljeno prije 2 godine

Ovisnost o tehnologiji je sve veća pošast modernog doba, neka istraživanja pokazuju kako prosječan čovjek dodirne ekran telefona milijun puta godišnje, oni posebno ovisni i duplo od toga

Kate Beavis (44) je majka dvoje djece pa ipak priznaje da ne može posvetiti više od deset minuta sinu Herbieju dok on piše zadaću. Pogled joj počne vrludati. Ostavlja svog devetogodišnjaka i poseže za mobilnim telefonom, provjerava pristigle poruke, prenosi 100posto.hr.

Kao mnoge zaposlene majke danas, Kate iz Cranfield u Engleskoj ovisna je o svom mobitelu, no jedna je od rijetkih koja je priznala da previše koristi tu napravu pred djecom.

-Kada sam s njima na telefonu sam gotovo cijelo vrijeme -, priznala je Kate.

Ova majka je organizatorica Nacionalnog sajma vintage vjenčanja. Uz Herbieja ima i kći Kitty (6).

– Zbog mobitela lažem djeci. Kćerkica se ujutro prvo popne na naš krevet jer se želi malo pomaziti, no ja sam prezauzeta jer već pregledavam po mobitelu je li mi što promaklo preko noći. Čak i kada rade zadaću ne mogu prestati pregledavati mobitel -, kazala je Kate.

Kaže kako vjerojatno niti jednom nije odgledala plivački trening svoje djece. Kada završi s plivanjem kći ju pita kakva je bila, pa joj laže da je bila fantastična.

– Osjećam strašnu krivicu. Kitty mi posebno prigovara zato što sam stalno fokusirana na telefon -, rekla je žena.

Neki dotiču ekran i dva milijuna puta godišnjeIstraživanje putem softvera Dscout pokazuje da prosječna osoba prstima pređe, tapka ili klikne po svom ekranu oko 2617 puta na dan. Što je oko milijun puta godišnje. Na smartphone potroše 2,42 sata svakog dana, piše Daily Mail.

No ‘top 10’ korisnika mobitela dodiruju svoj telefon 5427 puta na dan, što bi bilo oko 3,75 sati. Tijekom godine to je gotovo dva milijuna pipkanja mobitela.

Kate Beavis je shvatila da ima problem. Dok njezina mlađa kći zahtjeva pažnju, stariji sin se drugačije nosi sa situacijom.

– Prestao je razgovarati sa mnom. I on ima stalno pognutu glavu jer igra igrice na telefonu ili tabletu. Vidio je to od mene. Mislim da nam to narušava odnos -, rekla je Kate.

Dr. Aric Sigman, psiholog koja je specijaliziran za dječje zdravlje i obrazovanje slaže se da navike roditelja mogu negativno utjecati na djecu.

– Kada dijete vidi da njegov roditelj stalno bulji u telefon i dijete će tu aktivnost cijeniti više od ostalih interakcija -, rekao je psiholog.