16.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima

    Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima

    Radi se o svinjskoj trakavici koju je mikroskopski fotografirala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u New Yorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mjesto na foto natječaju 2017 Nikon Small World.

    Inače, ovaj nametnik u tijelu čovjeka može završiti konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa u kojem su se našla jajašca ili ličinke. Iz ličinke izlazi trakavica nakon što dospije u tanko crijevo. Tamo može živjeti godinama.

    Inače, trakavice su dvospolci i mogu dostići dužinu do 25 metara, no obično su duge do pet metara. Hranjive tvari uzimaju kroz površinu tijela. Čovjek koji u sebi nosi ovog nametnika u početku neće osjećati ništa, ali kasnije se pojavljuje mučnina, proljev i gubitak kilograma.

    Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa trakavica – zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Uz njih se u crijevu čovjeka mogu naći i pseća te riblja trakavica.

    Iz tijela se može ukloniti određenim lijekovima ili, u težim slučajevima, kirurškim zahvatom. Ponekad ovaj nametnik dođe do želuca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a nađe se rijetko čak i u mozgu gdje izaziva upalu.

    Na internetskoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objašnjavaju kako trakavica dospije u svinje ili goveda:

    “Svinjska trakavica(Taenia solium) i goveđa trakavica(Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gdje se inače konzumira svinjsko/goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

    Svinja i govedo prijelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankome crijevu svinje/goveda oslobađa ličinka, koja probija stijenku crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje/goveda, gdje se razvija u ikricu – cisticerk.”

    Objasnili su i kako se zaštititi:

    “U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa, jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stupnjeva Celzijusovih tokom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vrijeme ili zamrzavanjem na -10 tokom devet dana također ubija ikrice u mesu. Važno je kupovati i konzumirati meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsko-sanitarnu kontrolu.”

    43rd annual Nikon Small World Photomicrography Competition (2017): Selfie tasemnice, 4. místo (Teresa Zgoda)

    Posted by OSEL – Objective Source E-Learning on 5. listopada 2017

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Radi se o svinjskoj trakavici koju je mikroskopski fotografirala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u New Yorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mjesto na foto natječaju 2017 Nikon Small World.

    Inače, ovaj nametnik u tijelu čovjeka može završiti konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa u kojem su se našla jajašca ili ličinke. Iz ličinke izlazi trakavica nakon što dospije u tanko crijevo. Tamo može živjeti godinama.

    - Reklama -

    Inače, trakavice su dvospolci i mogu dostići dužinu do 25 metara, no obično su duge do pet metara. Hranjive tvari uzimaju kroz površinu tijela. Čovjek koji u sebi nosi ovog nametnika u početku neće osjećati ništa, ali kasnije se pojavljuje mučnina, proljev i gubitak kilograma.

    - Reklama -

    Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa trakavica – zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Uz njih se u crijevu čovjeka mogu naći i pseća te riblja trakavica.

    - Reklama -

    Iz tijela se može ukloniti određenim lijekovima ili, u težim slučajevima, kirurškim zahvatom. Ponekad ovaj nametnik dođe do želuca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a nađe se rijetko čak i u mozgu gdje izaziva upalu.

    Na internetskoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objašnjavaju kako trakavica dospije u svinje ili goveda:

    “Svinjska trakavica(Taenia solium) i goveđa trakavica(Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gdje se inače konzumira svinjsko/goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

    Svinja i govedo prijelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankome crijevu svinje/goveda oslobađa ličinka, koja probija stijenku crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje/goveda, gdje se razvija u ikricu – cisticerk.”

    Objasnili su i kako se zaštititi:

    “U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa, jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stupnjeva Celzijusovih tokom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vrijeme ili zamrzavanjem na -10 tokom devet dana također ubija ikrice u mesu. Važno je kupovati i konzumirati meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsko-sanitarnu kontrolu.”

    43rd annual Nikon Small World Photomicrography Competition (2017): Selfie tasemnice, 4. místo (Teresa Zgoda)

    Posted by OSEL – Objective Source E-Learning on 5. listopada 2017

    Zenica
    scattered clouds
    16.7 ° C
    16.7 °
    16.7 °
    62 %
    3.2kmh
    33 %
    pet
    20 °
    sub
    22 °
    ned
    21 °
    pon
    23 °
    uto
    15 °