Ozonski omotač Zemlje ipak se oporavlja

Objavljeno prije 5 mjeseci

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima uređaja.

Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih 70-tih godina prošlog vijeka, a naučnici su upozorili da je to posljedica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine sjeverne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine.

Ozonska rupa iznad Anktartika će nestati oko 2060, a ozonski omotač nas južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog vijeka, procjena je naučnika koja je objavljena danas na konferenciji u prestonici Ekvadora Kitou.

“To je stvarno dobra vest” izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. “Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe substanci koje ugrožavaju ozonski omotač b ićemo sjvedoci izuzetno velikih efekata.”Međutim ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci”, zaključio je Njumen.

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju ljetinu i proizvode druge probleme.

Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih horofluoro karbonati koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača.

Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje i debeo je oko 40 kilometara.