Palestinsko pitanje na crvenom tepihu Cannesa

Objavljeno prije 9 mjeseci

Francusko-libanska glumica Mannal Issa protestirala je protiv prakse izraelskog okupatora, nakon što je više od 60 Palestinaca stradalo u Gazi u posljednjih 48 sati, što je učinila tokom učešća na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, na jugu Francuske.

Glumica je podigla transparent na kojem je pisalo “Zaustavite napad na Gazu”, prilikom pojavljivanja na crvenom tepihu na Filmskom festivalu u Cannesu u utorak.

Korisnici društvenih mreža podijelili su njenu fotografiju i pohvalili način na koji je ova glumica skrenula pažnju na poginule i ranjene Palestince koji stradaju u Velikom maršu povratka u Gazi.

Samo u nedjelju i ponedjeljak život su izgubila 63 Palestinca, a ranjeno je više od 3.000 njih u masakru kojeg je izraelska vojska počinila kod granične ograde između Izraela i Pojasa Gaze.

Ovakva dešavanja su se podudarila sa svečanostima premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, i to u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu Nakbe.

Palestinci u Gazi nastavljaju demonstracije uz graničnu ogradu, koje su počele još krajem marta, kao dio Velikog marša za povratak.

Na ovaj način oni žele potvrditi da imaju pravo na povratak u svoje domove i gradove iz kojih su ih izraelske okupacione snage protjerale 1948. godinbe, te izraziti protivljenje odluci Washingtona da se Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, kao i da zatraže da se ukine opsada koja je nametnuta Gazi prije više od 11 godina.