Parlamentarci bez umanjenja primanja čak i kada su sjednice prekinute

Objavljeno prije 11 mjeseci
Foto: Arhiv

Predstavnički dom Parlamenta BiH samo u posljednjih mjesec tri puta je prekidao 53. sjednicu. Posljednji put sjednica je prekinuta nakon dva i po sata zasjedanja jer je Kolegij Doma odlučio da, na zahtjev predsjedavajuće Borjane Krišto, prekine zasjedanje.

No, bez obzira na to što je sjednica prekinuta, svim poslanicima koji su bili prisutni na njenom početku iznos primanja bit će identičan kao da su zasjedali čitav dan ili okončali sjednicu. Potvrdio je to za „Avaz” i Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH. On kaže da Sekretarijat obračunava manje iznose poslaničkih primanja samo ako oni nisu nikako došli na zasjedanje.

“Kada je riječ o situacijama kao što su prekidi sjednica ili odlaganja, poslanicima ovoj godini oba doma PSBiH prekidala su i odgađala zasjedanja i u februaru i martu jer su njegov rad blokirali poslanici stranaka iz entiteta RS zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv protiv Srbije. I tada su isplaćivani puni iznosi koji dođu na sjedni cu računa se kao su ispunili svoju poslaničku obavezu jer oni na takve situacije ne mogu utjecati”, kazao je on.

Ovakav povlašten položaj parlamentaraca, odnosno plaćanje njihovog nerada svakako je uzrokovan i nepreciznim zakonskim i poslovničkim odredbama, a tome doprinosi i to što Parlament BiH nema jedinstven zakon o svom radu.

Vehabović smatra da je takav jedan zakon, koji imaju zakonodavna tijela zemalja i u regionu i Evropskoj uniji, neophodan i BiH.

“Takvo zakonsko rješenje obuhvatilo bi sva prava i obaveze poslanika i delegata i na i na jednom mjestu precizno definiralo sve slučajeve koji se tiču ne izvršavanja njihovih obveza. A ono bi moralo sadržavati i odredbe na koji način se regulira pitanje iznosa za isplatu u situacijama kada se sjednice prekinu prekinu ili odgode”, ističe Vehabović.

Ipak, teško je očekivati, piše Avaz, da će poslanici sami sebe udariti po džepu.

A možda bi upravo to bio najefikasniji način borbeprotiv njihovog nerada, jer su s iznosima od 4.500 do 7.000 KM, koliko dobivaju, parlamentarci u BiH najplaćeniji u regiji iako najmanje rade.

Ostali slučajevi

Poslanicima je puni iznos primanja obračunat i za 15. novembar. Tek što su sjeli u poslaničke klupe, odmah su i ustali jer su obaviješteni da se sjednica prekida zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje. Inače, 53. sjednica je započeta 25. oktobra, kada jeprekinuta u ponoć zbog nedostatka kvoruma. U ovoj godinu.

U ovoj godini oba doma PSBiH prekidala su i odgađala zasjedanja i u februaru i martu jer su njegov rad blokirali poslanici stranaka iz entiteta RS zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv protiv Srbije. I tada su isplaćivani puni iznosi njihovih plaća, paušala i ostalih privilegija.