Performans “Ostajte ovdje” premijerno izveden u BNP-u (FOTO)

Objavljeno prije 1 godina

Teatarski muzičko-poetski performans „Ostajte ovdje“ u režiji Nusmira Muharemovića, a u produkciji Studio Teatra iz Zenice sinoć je premijerno izveden na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Muzičko-poetski performans „Ostajte ovdje“ kroz muziku, pjesmu, poeziju i glumu predstavlja univerzalnost i ljepotu Bosne i Hercegovine, ali i svojevrsni omaž nekim od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca.

Performans, također, problematizira odlazak velikog broja mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, što se moglo prepoznati i kroz jednostavna scenska rješenja kolodvorske stanice na kojoj šest, generacijski različitih likova, čekaju isti voz, onaj koji će ih odvesti tamo gdje ih sunce tuđeg neba neće grijati k'o što ovo grije.

Performans završava praznom pozornicom i projekcijom najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca, ukazujući na stvarne kulturno-historijske vrijednosti koje će bez obzira na vrijeme, uvijek preživjeti.

U performansu igraju Miki Trifunov, Faketa Salihbegović – Avdagić, Irfan Kasumović, Zlatan Školjić, Jasmina Šehanović i Nusmir Muharemović.

Koncept i režiju potpisuje Nusmir Muharemović, dok je za vizuelni identitet i odnose s javnošću zadužen Mirza Begović. „Ostajte ovdje“ muzičko – poetski performans Studio Teatra produciran je u okviru Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2018.“.