Počeo 12. Međunarodni festival tulipana u Istanbulu

Objavljeno prije 2 godine

U Istanbulu je počeo tradicionalni, 12. Međunarodni festival tulipana, koji se ove godine održava pod motom “Vrijeme je za tulipane”. Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljene na stotine vrsta tulipana, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom festivala, osim uživanja u prekrasnim cvjetovima i koloritu tulipana koji upravo cvjetaju u Istanbulu, posjetioci će imati priliku uživati i u drugim različitim sadržajima.

Posjetiocima Istanbula, lokalne muzičke grupe organizovaće koncerte, a biće održano i više likovnih i izložbi fotografija s motivom tulipana, kao i izložba kaligrafskih radova.

U sklopu Međunarodnog festival tulipana predviđene su i različite sportske aktivnosti, turniri u tenisu za žene, fudbalu na plaži i odbojci. Na lokalitetima istanbulskih parkova planirana je izrada topijara, a posjetiocima će biti omogućeno da kupe različite vrste tulipana u svim bojama.

Treću godinu zaredom posjetioci će u periodu od 21. do 30. aprila na Trgu Sultan Ahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim satkan od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metar kvadratni.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj istoriji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

Tulipani najčešće rastu u periodu od marta do maja i zbog toga se nazivaju proljetnim cvijećem. Prošle godine u Istanbulu je na površini od 1.728 metara kvadratnih bio izložen “ćilim od tulipana”.

Festival će trajati do kraja aprila.