Pogledajte najbolje idejno rješenje nove zgrade Grada Zenice (VIDEO+FOTO)

Objavljeno prije 12 mjeseci

Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Gradom Zenica i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada prošle godine je raspisalo međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja Gradske vijećnice s uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom u Zenici.

Na konkurs su pristigla 31 idejna rješenja, a žiri i članovi komisije su izabrali pet najboljih.

Po ocjenama žirija peto mjesto pripalo je Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura, četvrtoplasirani je bio Vladimir Bojković iz Crne Gore, a treće mjesto je pripalo firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane.

Drugo mjesto osvojilo je idejno rješenje Adnana Pašića iz Sarajeva.

Prvoplasirani i rad koji će biti otkupljen je rad tima autora arhitekata iz Makedonije i Slovenije kojeg čine Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor).

“Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda”, kazao je jedan od članova ocjenjivačke komisije.

Prvoplasirani na međunarodnom konkursu dobio je nagradu od 20.000 KM, drugoplasirani je nagrađen s 10.000 KM, dok je trećeplasiranom pripalo 6.000 KM.

Preostala dva rada otkupljena su sa po 2.000 KM.

Članovi žirija su bili Zvjezdan Turkić, Maroje Mrduljaš, Mladen Burazor, Idis Turato i Dean Lah.

Lokacija za novu zgradu, trg i podzemnu garažu se nalazi u samom središtu kulturno-administrativne zone Grada, čije se trenutno stanje nalazi u raskoraku sa njenim značajem u užoj i široj slici grada.

Podsjetimo, osnovni cilj konkursa je bio odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja nove zgrade Gradske uprave, zajedno sa pripadajućim javnim i polujavnim funkcijama kulture i usluga, podzemnom javnom garažom i idejnim rješenjem Glavnog gradskog trga, na lokaciji koja predstavlja kulturno-administrativno središte Zenice.

Proglašenje autora nagrađenih radova konkursa – Gradska vijećnica

Posted by RADIO ZENIT on 7. veljače 2018