5 C
Zenica
More
    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera
    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    5 ° C
    5 °
    5 °
    87 %
    0.8kmh
    75 %
    pon
    9 °
    uto
    11 °
    sri
    15 °
    čet
    16 °
    pet
    10 °
    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

    Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt “Eko Etna” i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

    Biljke i čajeve beru na Vlašiću i na Neretvi, a pekmeze i ostale proizvode rade od voća i povrća iz Koraja, jer je Edinin muž porijeklom iz tog kraja.

    Konjići su otišli korak dalje i jedini u BiH počeli proizvoditi steviju, biljku koja je zamjena za šećer, od kojeg je 40 puta slađa. Pomiješali su je i sa čajevima, a napravili su i tečnu steviju.

    • Uzgajamo je već devet godina. Znali smo imati po 800 sadnica. To je odlična biljka. Slađa je od šećera, zamjenjuje ga, a ne škodi. Pomaže dijabetičarima, stimuliše gušteraču i tjera je na rad i čisti krvne sudove. Ljudi koji su završili hemioterapije ili poslije operacije, djeca sa ešerihijom steviju smiju koristiti. Ne izaziva žgaravicu, pomaže u odvikavanju od pušenja i u mnogim je dijetima jer ima nula kalorija – pojasnila je Edina ljekovita svojstva stevije.

    Dodaje da biljku sami proizvode tako što svake godine ostave nekoliko sadnica da procvjeta i ostavi sjeme. U proljeće prave rasad pa ga prodaju po tri KM i šalju poštom u cijelu BiH.

    Stevija se može miješati i pakovati sa čajevima, nastavlja Edina. Ona je odlučila da ovu biljku pomiješa sa ostalim čajevima koje je ubrala i tako stevijom zasladila nanu, kamilicu, majčinu dušicu, zovu i brusnicu.

    • Nana sa stevijom je 2017. godine dobila Zlatnu medalju na ZEPS-u i ponosni smo na to. Mislim da smo jedini u regiji koji imaju takve čajeve – kaže Edina i pojašnjava da je stevija jedina biljka koja se suši na suncu i može podnijeti i 200 stepeni Celzijusa, a neće izgubiti ljekovitost.

    Ove godine Konjići su odlučili napraviti i tečnu steviju. Kap tečnosti dodaje se u kafu, čaj, običnu vodu i to ubija želju za slatkim. Svi proizvodi obrta “Eko Etna”  ispitani su i certificirani.

    • Od ovog se može imati solidna plata.  Teško je naći radnike. Zasad radimo muž, djeca i ja. Ponekad kada imamo veće branje potražimo nekoga. Korona nas je unazadila. Malo smo i preko interneta prodavali – ističe ova žena i naglašava da je steviju malo teže prodati preko interneta jer je potrebna degustacija uživo i objašnjenje koliko je stevija korisna.

    Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt “Eko Etna” i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

    Biljke i čajeve beru na Vlašiću i na Neretvi, a pekmeze i ostale proizvode rade od voća i povrća iz Koraja, jer je Edinin muž porijeklom iz tog kraja.

    Konjići su otišli korak dalje i jedini u BiH počeli proizvoditi steviju, biljku koja je zamjena za šećer, od kojeg je 40 puta slađa. Pomiješali su je i sa čajevima, a napravili su i tečnu steviju.

    • Uzgajamo je već devet godina. Znali smo imati po 800 sadnica. To je odlična biljka. Slađa je od šećera, zamjenjuje ga, a ne škodi. Pomaže dijabetičarima, stimuliše gušteraču i tjera je na rad i čisti krvne sudove. Ljudi koji su završili hemioterapije ili poslije operacije, djeca sa ešerihijom steviju smiju koristiti. Ne izaziva žgaravicu, pomaže u odvikavanju od pušenja i u mnogim je dijetima jer ima nula kalorija – pojasnila je Edina ljekovita svojstva stevije.

    Dodaje da biljku sami proizvode tako što svake godine ostave nekoliko sadnica da procvjeta i ostavi sjeme. U proljeće prave rasad pa ga prodaju po tri KM i šalju poštom u cijelu BiH.

    Stevija se može miješati i pakovati sa čajevima, nastavlja Edina. Ona je odlučila da ovu biljku pomiješa sa ostalim čajevima koje je ubrala i tako stevijom zasladila nanu, kamilicu, majčinu dušicu, zovu i brusnicu.

    • Nana sa stevijom je 2017. godine dobila Zlatnu medalju na ZEPS-u i ponosni smo na to. Mislim da smo jedini u regiji koji imaju takve čajeve – kaže Edina i pojašnjava da je stevija jedina biljka koja se suši na suncu i može podnijeti i 200 stepeni Celzijusa, a neće izgubiti ljekovitost.

    Ove godine Konjići su odlučili napraviti i tečnu steviju. Kap tečnosti dodaje se u kafu, čaj, običnu vodu i to ubija želju za slatkim. Svi proizvodi obrta “Eko Etna”  ispitani su i certificirani.

    • Od ovog se može imati solidna plata.  Teško je naći radnike. Zasad radimo muž, djeca i ja. Ponekad kada imamo veće branje potražimo nekoga. Korona nas je unazadila. Malo smo i preko interneta prodavali – ističe ova žena i naglašava da je steviju malo teže prodati preko interneta jer je potrebna degustacija uživo i objašnjenje koliko je stevija korisna.
    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera
    Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera

    Posljednje objavljeno