Poruka Mogherini građanima BiH uoči oktobarskih izbora

Objavljeno prije 8 mjeseci

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Briselu sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i BiH.

Delegaciju EU predvodili su visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

“Razgovarali smo o predstojećem radu, od našeg drugog sastanka prije godinu dana desile su se važne reforme vezane za akcize. Te reforme su ključne za napredak države i perspektivu. Analizirajući gdje smo bili prije godinu dana i gdje smo sada, jasno je da se mnogo toga mora uraditi po pitanju vladavine prava. To su ključni faktori za stabilnost države”, kazala je Mogherini.

“Opšti izbori u oktobru nude novu priliku, ljudi će imati pravo glasa u pravcu kojeg će država zauzeti. Izborna politika ne treba da slavi prošlost koja je bila negativna, nego treba predstaviti pozitivne primjere za budućnost. Na ovaj način možete ubijediti svoje građane da ste ozbiljni po pitanju evropskih integracija. Želimo vas ohrabriti da iskoristite pozitivni momentum u regiji i izbore kako biste dinamiku pridruživanje EU donijeli građanima”, navela je Mogherini.

Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i BiH je najviše zajedničko tijelo Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine koje vrši nadzor na primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je, u svojstvu člana stalne delegacije BiH, na trećem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU – BiH.

Učesnici sastanka su razgovarali o bilateralnim odnosima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, posebno u svjetlu Izvještaja Evropske komisije iz 2018. godine, implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te reformama i napretku Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.