15 C
Zenica
Utorak, August 20, 2019

Ukupno podjela

Postoje li normalna četiri godišnja doba?

Postoje li normalna četiri godišnja doba?

Briga za okoliš počinje onog trenutka kada postanete svjesni koliko je opasno biti isključiv i ne razmišljati o neposrednom utjecaju koji imate na prirodu. Bilo bi dobro da ova spoznaja dođe što prije kako biste mogli pomoći opstanku živih bića koja žive zajedno s nama na planeti.

Briga podrazumijeva brojne aktivnosti i metode, a među njima su male i velike stvari koje možete učiniti. Pod malim stvarima se misli na razvrstavanje smeća u vlastitom domaćinstvu i slične aktivnosti, dok se pod velikim stvarima misli na aktivnosti za koje su zaduženi svi oni na ključnim položajima s velikom moći odlučivanja. Nije važno koliko ste napravili, važno je da nešto činite, a svaki trud dolazi u obliku nagrade prije ili kasnije.

Solarne ćelije su jedna od metoda uz pomoć koje se može doprinijeti boljoj zaštiti okoliša. Radi se o obnovljivim izvorima energije koji prikazuju veliku mogućnost korištenja na globalnoj osnovi kao alternativa fosilnim gorivima, koji su među najodgovornijima za globalno zatopljenje. Razlog što više ne postoje normalna četiri godišnja doba, između ostalog, leži i u fosilnim gorivima.

Unatoč tome što su mnogo bolja opcija od fosilnih goriva, neki ekolozi i stručnjaci još se ne mogu dogovoriti oko toga jesu li ćelije u barem jednom dijelu štetne za okoliš. Mnogi su mišljenja kako i solarne ćelije mogu imati negativan utjecaj na okoliš. Razlog leži u procesu proizvodnje fotonaponskih ćelija, što rezultira upotrebom otrovnih metala kao što su živa i olovo.

Provedena mnoga istraživanja

Zbog tog su razloga provedena mnoga istraživanja u cijenjenim naučnim ustanovama. Istraživanje je provedeno u SAD-u i Evropi, a nakon dvije godine došlo se do zaključka da proizvodnja električne energije u solarnim ćelijama pomaže smanjiti zagađivanje zraka za 90 posto u odnosu na podjednaku količinu energije upotrebom fosilnih goriva.

Fotonaponska tehnologija na kojoj se oslanjaju solarne ćelije ipak stvara manje štetnih emisija od dosadašnjeg načina stvaranja električne energije uz pomoć fosilnih goriva. Treba gledati prema budućnosti i rješenjima koja su najmanje opasna za spas okoliša.

Međunarodna energetska agencija (International Energy Agency, IEA) objavila je podatke o proizvodnji električne energije da je tokom 2018. u svijetu instalirano oko 74 GW kapaciteta solarnih elektrana, od čega je za oko polovicu zaslužna Kina. U analizi je vidljivo da su obnovljivi izvori najbrže rastući oblik proizvodnje energije, pa su gotovo dvije trećine novih energetskih kapaciteta u svijetu vezane uz njih.

Prognoze rasta obnovljivih izvora u Evropi su ipak manje za 40 posto nego u proteklom petogodišnjem razdoblju. Najveći izazovi su manja potražnja za energijom, prekapacitiranost, kao i političke odluke koje bi nakon 2020. mogle ugroziti otkup struje iz obnovljivih izvora, kaže IAE.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
93 %
1.5kmh
0 %
uto
31 °
sri
27 °
čet
25 °
pet
26 °
sub
28 °

Posljednje objavljeno