14 C
Zenica
Ponedjeljak, August 26, 2019

Ukupno podjela

Prednosti i mane ugradnje plina u automobile (FOTO)

Prednosti i mane ugradnje plina u automobile (FOTO)

Ugradnja plina u automobile s benzinskim motorima aktuelizuje se svaki put kada cijene naftnih derivata počnu ‘ludovati’ na benzinskim pumpama.

Prednosti su evidentne. Cijena jedne litre plina znatno je niža od cijene jednake količine benzina. Eurosuper  95 je, naprimjer, dostigao cijenu od 2.41 KM po litru, dok se cijena plina kreće od 1.00 do maksimalnih 1.21 KM. Čak i kad se u obzir uzme to da motori u prosjeku troše 10%-15% više plina nego benzina, ušteda i kod manjih automobila iznosi nekoliko KM na stotinu pređenih kilometara.

Da bi se ugradnja plinske instalacije isplatila, potrebno je nizati mnogo kilometara. Što više, to bolje, ali donja granica ne bi trebalo da bude niža od 20.000 kilometara godišnje, odnosno barem pedesetak kilometara dnevno, što u današnje vrijeme predstavlja neki standardni prosjek godišnje kilometraže.

Iako su distributeri i serviseri koji ugrađuju plinsku instalaciju prilagodili i približili cijene troška ugradnje,u ovome ipak na području Bosne i Hercegovine prednjači internacionalna kompanija ENERGIA ALLIANCE d.o.o., sa svojom servisnom mrežom u cijeloj državi.

Karburator sistem već od 450 KM

Tako, naprimjer, karburator sistem za vozilo možete dobiti već po cijeni od 450,00 KM, a sekvent sistem za vozila sa 3-4 cilindra po akcijskoj cijeni od 650,00 KM. Toj cijeni valja pridodati jednokratni trošak atestiranja u iznosu od 175,50 KM, čime ste ovog troška slobodni narednih 7 godina, koliko Vam traje atest boce/rezervoara plina.

Razlika u cijeni između benzina i plina nije jedina prednost. Automobili koji rade na auto-plin smanjuju zagađenje životne okoline, budući da on ne sadrži olovo ili sumpor.

Uz to, emisija karbon-monoksida iznosi pola emisije benzina, s čak još manje karbon-dioksida.

Rok trajanja motora automobila na auto-plin je duži. U plinu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, koje zbog toga ne gubi svoja svojstva i može se produžiti interval izmjene, što takođe donosi uštedu. Iz istog razloga, uveliko se produžuje vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija izmjena kod većine modela automobile zna biti vrlo skupa.

Ugradnja u ovlaštenom serivsu

Ne bismo bili profesionalni ako ne bismo uzeli u obzir i nedostatke plinskih instalacija. Za početak, tu je gubitak garancije ako je ne ugrađujete u ovlaštenom servisu. i ovdje su čelni ljudi ENERGIA ALLIANCE d.o.o pronašli rješenje te tako potpisali ugpovor sa većinom brandova u BiH, te se ovim slučajem, ugradnjom LPG sistema koje zastupa ova internacionalna kompanija, ne gubi garancija proizvođača automobila. Nadalje, rezervoar plina (boca) može zauzimati određeni prostor u prtljažniku, ili na mjestu rezervne gume, ali rješenje ovog nedostatka može se ogledati u isključenju iz upotrebe rezervnog točka a sve češćim korištenjem kompleta za reparaciju točka, a koji sada fabrički i dolazi uz nove automobile većine proizvođača istih.

Također, treba spomenuti da ugradnjom gasne instalacije vaš automobil neće postati alergičan na benzin, naprotiv, preporučljivo je s vremena na vrijeme potrošiti I nešto benzina. Sistem će takođe paljenje i početni rad motora odrađivati na benzin, te se automatski prebacivati na plin, a moguć je i ručni odabir.

Nije rijetkost i da korisnici prijavljuju minimalno slabije performanse motora na plin, ali se ova pojava u 95% slučajeva uopće ne može niti primjetiti ako je instalacija LPG sistema riješena kako treba. Sportska vožnja ionako ne bi trebalo da bude na listi prioriteta onih koji žele ugraditi ovo štedljivo rješenje u svoj automobil.

Pa ipak, sve veća cijena benzina nije najproblematičniji aspekt života u BiH. Inflacija u svim segmentima obara životni standard u zemlji, posebno za one koji se bore priuštiti si hranu i druge osnovne potrepštine. Konačna odluka je vaša.

Gratis održavanje u toku garantnog roka

U slučaju da odlučite napraviti korak ka uštedi, na raspolaganju Vam je internacionalna kompanija Energia Alliance d.o.o., sa svojim servisnim centrima u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Živinicama i Banja Luci.

Servisni centar u Zenici nalazi se na adresi Zmaja od Bosne 27, u sklopu zgrade tehničkog pregleda preko puta Porezne uprave. Kontakt telefon 032 205 333.

Iskoristite akciju ugradnje LPG sistema i ostvarite GRATIS održavanje u toku garantnog roka!

Zenica
scattered clouds
14 ° C
14 °
14 °
100 %
1kmh
40 %
pon
25 °
uto
28 °
sri
28 °
čet
28 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno