Predsjedništvo SDA danas o izmjenama Izbornog zakona BiH

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Arhiv

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) će na sjednici zakazanoj za danas popodne razmatrati aktuelnu političku situaciju, u okviru koje bi trebao biti razmatran i prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji priprema ova stranka.

Očekuje se da SDA svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona uputi u proceduru nakon što bude završena parlamentarna procedura za prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je, na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda usvojio Dom naroda, ali se o njemu još nije izjašnjavao Predstavnički dom.

Kako je rečeno Feni u ovoj stranci, na sjednici stranačkog predsjedništva, između ostalog bi trebalo biti riječi i o rezoluciji o proglašenju vojne neutralnosti RS-a koju je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

SDA je ranije saopćila da Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH.

U saopćenju izdatom tim povodom, SDA ističe da je pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti isključivo državno pitanje te da entiteti s tim nemaju ništa.