Predstavnički dom PS BiH danas o Izbornom zakonu

Objavljeno prije 12 mjeseci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da nastavi sjednicu raspravom o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor.

Dom naroda usvojio je ovaj zakonski akt početkom maja, na prijedlog hrvatskih delegata.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Domu naroda FBiH i izborima u Mostaru.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovim zakonskim prijedlogom zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora zbog vanrednih okolnosti.

Na osnovu njihovog prijedloga, izmjene zakona trebalo bi da obezbijede širi krug lica koja mogu da ulože prigovor radi zaštite izbornog prava s ciljem otklanjanja manjkavosti u izbornom procesu, sprečavanja zloupotreba i izbornih prevara, kao i veće transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je rano jutros, po hitnom postupku, set zakona o akcizama kojim se za 0,15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Sjednica je prekinuta nešto iza 4.00 časa, a predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto zakazala je nastavak za 10.00 časova.