12.9 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    few clouds
    12.9 ° C
    13.2 °
    12.9 °
    47 %
    2kmh
    15 %
    ned
    13 °
    pon
    14 °
    uto
    13 °
    sri
    12 °
    čet
    13 °

    Prehrana sa unosom masnoće u organizam može biti zdrava

    Prehrana sa unosom masnoće u organizam može biti zdrava

    Mediteranska dijeta ima mnogostruke benefite, uključujući činjenicu da možete jesti i masnoće bez posljedica. Naime, ova dijeta ne izbacuje zdrave masnoće koje se nalaze u bilju i ribi, a koje nemaju tendenciju nakupljanja u krvnim sudovima što predstavlja rizik za srčana oboljenja, dijabetes i hipertenziju.

    Orašasti plodovi, voće, povrće, žitarice i morski plodovi sadrže nezasićene masne kiseline koje se povezuju sa smanjenjem rizika za hronična oboljenja, uključujući karcinom. Dodajte tome maslinovo ulje i umjerene količine vina i mliječnih proizvoda, i imate pred sobom zdrav i ukusan jelovnik.

    Posljednja naučna istraživanja su pokazala da mediteranska dijeta umanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja za 29% (osobe koje su bile na dijeti spram onih koje nisu), 57% manji rizik od razvoja karcinoma dojke i za 30% je reduciran rizik od dijabetesa.

    Naučnici pritom upozoravaju da prehrana nije jedini faktor obolijevanja od navedenih bolesti.

    Ovi rezultati podržavaju nove stavove o masnoćama u ishrani. Zadnjih decenija, poruka je bila da se reduciraju masnoće u ishrani, uglavnom zato jer dolaze iz crvenog mesa i pržene hrane. Ali, zdrave masnoće ne trebaju takvu rigoroznu restrikciju. Nastavak istraživanja će vjerovatno preciznije definirati optimalnu količinu zdravih masnoća u ishrani.

    Mediteranska dijeta ima mnogostruke benefite, uključujući činjenicu da možete jesti i masnoće bez posljedica. Naime, ova dijeta ne izbacuje zdrave masnoće koje se nalaze u bilju i ribi, a koje nemaju tendenciju nakupljanja u krvnim sudovima što predstavlja rizik za srčana oboljenja, dijabetes i hipertenziju.

    Orašasti plodovi, voće, povrće, žitarice i morski plodovi sadrže nezasićene masne kiseline koje se povezuju sa smanjenjem rizika za hronična oboljenja, uključujući karcinom. Dodajte tome maslinovo ulje i umjerene količine vina i mliječnih proizvoda, i imate pred sobom zdrav i ukusan jelovnik.

    Posljednja naučna istraživanja su pokazala da mediteranska dijeta umanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja za 29% (osobe koje su bile na dijeti spram onih koje nisu), 57% manji rizik od razvoja karcinoma dojke i za 30% je reduciran rizik od dijabetesa.

    Naučnici pritom upozoravaju da prehrana nije jedini faktor obolijevanja od navedenih bolesti.

    Ovi rezultati podržavaju nove stavove o masnoćama u ishrani. Zadnjih decenija, poruka je bila da se reduciraju masnoće u ishrani, uglavnom zato jer dolaze iz crvenog mesa i pržene hrane. Ali, zdrave masnoće ne trebaju takvu rigoroznu restrikciju. Nastavak istraživanja će vjerovatno preciznije definirati optimalnu količinu zdravih masnoća u ishrani.

    IzvorNAP

    Posljednje objavljeno