Preko 7.000 kandidata na listama za izbore u oktobru

Objavljeno prije 7 mjeseci

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je kandidatske liste. Među 7.488 kandidata i akademci, doktori, profesori, glumci, sportisti, generali, komandanti, novinari, rijaliti zvijezde, pjesnici, muzičari.

Koga će građani birati da ih predstavlja četiri godine na kantonalnim, federalnom i državnom nivou?

Sportske terene mnogi bi zamijenili političkim. Neki na njemu tek startaju.

Razija Mujanović, bivša košarkašica, nalazi se na listi Nezavisnog bloka. Kikbokserski ring Dževad Poturak bi ispred SBB-a zamijenio skupštinskim. I nije jedini borac koji će pokušati ući u Skupštinu Kantona Sarajevo. I Unija socijaldemokrata ima svoga kandidata – Denisa Stojinića. Drugi su povratnici u politiku. Vlatko Glavaš, naprimjer, koji će ovaj put predvoditi listu DF-a za državni nivo. Tamo bi i glumac Emir Hadžihafizbegović, koji se nalazi na jednoj od lista SDA. A možda će mnogima kompenzacijske liste biti karta za vlast.

I doktori se bore za mandate. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu, ne predvodi, ali je u vrhu liste SDA za Federalni parlament. Tamo bi se okušali Mirsad Kacila i Zlatko Krvić kao nosioci lista SBB-a. Doktor Kemal Dizdarević predvodi listu Nezavisnog bloka za Skupštinu KS-a. Međutim, među imenima hiljada kandidata bez velikih iznenađenja. Osim da od ovih izbora prvi put imamo formalno otvorene, a zatvorene liste s cenzusom od 20 posto, tvrdi struka.

– To je, faktički, jedan vid zatvaranja liste, naročito kad je u pitanju izbor za više nivoe vlasti, gdje će se u mnogo čemu reducirati mogućnost nas glasača da utječemo da neko sa 25. mjesta bude prvi. To je dokaz i nepovjerenja u okviru politčkih straka u kandidate koje su predložili – pojašnjava bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

– Nemamo poziciju da građani biraju kandidate koje će ih predstavljati u parlamentima nego to za njih rade političke stranke – dodaje Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom.

Stoga i ne iznenađuje redoslijed na listama. Pimjer, liste HDZ BiH i HNS-a: u vrhu za državni parlament isprobani kadrovi poput Borjane Krišto. Društvo joj prave aktualni ministri, zastupnici, delegati u državnom parlamentu. Sa federalne do državne liste napredovao je Jozo Bagarić. Rotacija ima i unutar SDA. Sa entitetskog do državnog nivoa napredovali su Šemsudin Dedić i Edin Mušić, i to kao nosici lista, dok je državnu federalnom listom zamijenio Asim Sarajlić.

No, ima i načelnika koji su nosioci lista. Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić nosilac je liste ispred svoje stranke u Skupštinu Kantona Sarajevo. Tamo će pokušati ispred SDA ući i Semir Efendić, prvi čovjek općine Novi Grad. Praksa ustaljena, tvrde sagovornici, ali to dozvoljava Izborni zakon BiH. Osvoje li povjerenje građana mogu birati – prihvatiti ili odbiti mandat.

– Teško je to promijeniti u Izbornom zakonu jer vidimo da ga političke stranke reduciraju kako bi zaštitili vlastite interese, a ne interese birača – zaključuje Šehić.

I mnogi stranački šefovi poput Nermina Nikšića iz SDP-a, Ilije Cvitanovića iz HDZ 1990, Sefera Halilovića iz BPS-a će kao nosioci lista nastojati osvojiti mandat u državnom parlamentu. No, BPS osim isprobanih kadrova ponudio je novo ime. Josip Ivanković Lijanović nosilac je liste ove stranke iz izborne jedinice 10 za Federalni parlament, pa se vrlo zanimljivim čini što će sin Jerke Ivankovića Lijanovića, umjesto u matičnoj stranci oca, pokušati mandat izboriti kroz drugu straku.