22.9 C
Zenica
Srijeda, Juni 26, 2019

Ukupno podjela

Preminuo američki pisac i nobelovac Philip Roth

Preminuo američki pisac i nobelovac Philip Roth

Slavni američki pisac Philip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman „Američka pastorala“, umro je u utorak u dobi od 85 godina, objavili su američki mediji.

Rođen 1933. godine u Newarku (New Jersey) u porodici američkih Jevreja srednje klase porijeklom iz Galicije, Roth je u svojim djelima često tematizirao neuroze i opsesije jevrejskih intelektualaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a decenijama se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Diplomirao je književnost na Univerzitetu u Chicagu, te je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više američkih univerziteta.

Pozornost čitatelja i kritike privukao je zbirkom priča „Zbogom, Columbus“ 1959. godine, a svjetski uspjeh postigao je romanom „Portnoyeva boljka“ deset godina kasnije.

Ostali važniji romani su mu „Pisac iz sjene“, „Oslobođeni Zuckerman“ i „Sabbathovo pozorište“, te epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovici 20. stoljeća „Američka pastorala“, „Udala sam se za komunistu“ i „Tragovi na duši“.

Zenica
few clouds
22.9 ° C
23 °
22.8 °
78 %
1kmh
20 %
sri
28 °
čet
29 °
pet
22 °
sub
22 °
ned
24 °

Posljednje objavljeno