25 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

Preminuo bivši klavijaturista “Zabranjenog pušenja”

Preminuo bivši klavijaturista “Zabranjenog pušenja”

Klavijaturista “Zabranjenog pušenja”, pisac i aforističar Dražen Janković Drale, rođeni mlađi brat Neleta Karajlića, preminuo je u petak ujutru u Beogradu.

Drale je, kako nezvanično saznaju Novosti, imao infarkt i samo se srušio ispred zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu.

Seid Litl Karajlić, kako su ga zvali dok je bio član “Zabranjenog pušenja”, gdje je svirao klavijature, orgulje i bio prateći vokal, bio je plodonosan autor. Zajedno sa Sejom Seksonom komponovao je neke od najvećih hitova ovog sarajevskog novoprimitivnog benda, poput “Anarhija al over Baščaršija”, “Devojčice kojima miriše koža”, “Baš-Čelik”..

Glumio je u legendarnoj “Top listi nadrealista”, seriji “Složna braća” i filmu Emira Kusturice “Priče super osmice”. Kada je zbog zdravstvenih problema napustio “Pušenje”, Drale se bacio na pisanje, ali od muzike nije odustao.

Objavio je četiri solo albuma, a planirao je da peti pod nazivom “Vrtlog”, sa čak 22 kompozicije, poslije osmogodišnje diskografske pauze počne da snima krajem godine. Napisao je nekoliko knjiga aforizama, “Privatni semafor”, autobiografiju “Priča sa ušća Save i Dunava iz Beograda”, a nedavno je završio i foto-autobiografiju “Balkanska fatamorgana”, koju je posvetio roditeljima Srđani i Vjeri Janković, kao i 20. oktobru, Danu oslobođenja Beograda.

Zenica
scattered clouds
25 ° C
25 °
25 °
50 %
2.1kmh
40 %
pon
22 °
uto
25 °
sri
26 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno