Preminuo legendarni glumac Relja Bašić

Objavljeno prije 2 godine

Sinoć je u Zagrebu u 87. godini preminuo veliki hrvatski i jugoslovenski glumac Relja Bašić.

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 14. februara 1930. godine. Njegova majka Eli Bašić je bila poznata hrvatska muzička pedagoginja i pijanista. Diplomirao je glumu na ADU u klasi dr. Gavelle. Godine 1955., pri kraju studija, reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vreme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4213 predstava u 340 mesta i gradova Hrvatske, Jugoslavije te u inostranstvu.

Godine 1970. ulogom g. Fulira u Ko peva zlo ne misli Kreše Golika, Bašić postaje ikona urbanog hrvatskog folklora.
Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se nemačkim, francuskim, slovenskim, italijanskim te engleskim jezikom, 71 strani naslov, uključujući saradnje s nekim od najvećih imena evropskog i svetskog filma, kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones, Alexandre Astruce, Mauro Bolognini, Wojtech Jasny, Luigi Magni, Wolfgang Becker i Giuliano Montaldo.