6.8 C
Zenica
More
    Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića
    Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića

    Ukupno podjela

    Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića

    Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića

    Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića

    Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

    - Izbori 2020 -Preporuke Zavoda za javno zdravstvo: Kako organizovati rad kafića

    Kako se navodi, preporuke će se primijenjivati zavisno od njihovog donošenja.

    Kada je riječ o ugostiteljskim objektima, donesene su specifične preporuke.

    • Za sada preporučujemo upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.
    • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje 1 metar, u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola”, navodi se u jednoj od niza preporuka.
    • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola.
    • Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.
    • Ne dozvoliti stajanje za šankovima.
    • Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.
    • Preporučuje se da mušterije moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.
    • Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prenosa COVID-19.
    • Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom.
    • U zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.
    • Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svake mušterije.
    • Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.
    • Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.
    • Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.
    • Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

    Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

    Kako se navodi, preporuke će se primijenjivati zavisno od njihovog donošenja.

    Kada je riječ o ugostiteljskim objektima, donesene su specifične preporuke.

    • Za sada preporučujemo upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.
    • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje 1 metar, u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola”, navodi se u jednoj od niza preporuka.
    • Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola.
    • Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.
    • Ne dozvoliti stajanje za šankovima.
    • Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.
    • Preporučuje se da mušterije moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.
    • Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja lica i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prenosa COVID-19.
    • Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom.
    • U zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.
    • Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svake mušterije.
    • Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.
    • Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.
    • Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.
    • Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.
    Zenica
    few clouds
    6.8 ° C
    7 °
    6.7 °
    100 %
    1kmh
    20 %
    uto
    19 °
    sri
    16 °
    čet
    18 °
    pet
    13 °
    sub
    10 °

    Posljednje objavljeno

    Samoizolacija u Hrvatskoj skraćena na deset dana

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke po kojima se sa 14 na 10 dana skraćuje samoizolacija osoba koje su ostvarile bliski...

    SDA Zenica: Podrška Mejdandžika, Pišća i Gornje Zenice (FOTO)

    Tim za pobjedu Stranke demokratske akcije na čelu sa kandidatom za gradonačelnika Zenice prof.dr. Nezirom Pivićem, predstavio...

    NASA potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca

    NASA je u ponedjeljak potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca, što je historijsko otkriće, javlja Anadolu Agency (AA). Otkriće...

    Milan i Roma podijelili bodove, golovi Džeke i Ibrahimovića

    Fudbaleri Milana i Rome odigrali su sinoć neriješeno 3:3, u utakmici petog kola italijanskog prvenstva. Milan je vodio u...